Θάσος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά σε μικρή απόσταση από χωριό

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Θάσο, όπου μαίνεται για δεύτερη μέρα μεγάλη πυρκαγιά στον νησί.

Αυτή την στιγμή οι φλόγες απειλούν το χωριό Ραχώνι. Η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού και η πυροσβεστική, μαζί με τους κατοίκους και εθελοντές από γύρω περιοχές, δίνουν μάχη για να προστατέψουν τα όρια της κατοικημένης περιοχής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηεμμανουήλ ανέφερε πως έχουν καεί σπίτια στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, ενώ στάχτη έχουν γίνει υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, καλλιέργειες και μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων
στον σταθμό μας, 10 σπίτια κάηκαν στον οικισμό «Μικρό Καζαβίτι» και 3 στον οικισμό «Μεγάλο Καζαβίτι», ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και τουριστικές μονάδες σε Θυμωνία και Αλύκη.

Το πρωί, η πυροσβεστική είχε καταφέρει να ελέγξει το μέτωπο που βρισκόταν κοντά στο χωριό αλλά αργότερα η φωτιά αναζωπυρώθηκε από τους δυνατούς ανέμους.

Στο νησί, που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 7 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 6 ελικόπτερα.

«Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να τεθούν σε έλεγχο όλα τα μέτωπα μέχρι τη δύση του ηλίου, επισημάνθηκε σε ευρεία σύσκεψη φορέων στο νησί, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο κ. Τόσκας υπογράμμισε ότι το σύνολο σχεδόν των εναέριων δυνάμενων της χώρας αυτή τη στιγμή επιχειρεί πάνω από τη Θάσο .

Όπως όλα δείχνουν η φωτιά ξέσπασε από κεραυνούς, με ορισμένους κατοίκους να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την αρχική εστία της πυρκαγιάς.

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του νησιού που δοκιμάζονται εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με κ. Χατζηεμμανουήλ.


Πηγή: skai.gr