Τέσσερις νεκροί από τη θεομηνία στην Πελοπόννησο - κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πολλές περιοχές

Πρωτοφανείς διαστάσεις προσλαμβάνει η φονική θεομηνία που έπληξε τις τελευταίες 24 ώρες την Πελοπόννησο.

Τέσσερις νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός, τρεις στη Μεσσηνία και ένας στην Λακωνία, ενώ δύο γυναίκες αγνοούνται, μία στη Μεσσηνία και μία στον Δήμο Θερμαϊκού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, οι πληγείσες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι που ζούσαν μόνοι και είχαν προβλήματα κίνησης.

Μία 62χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που διέμενε σε ισόγειο οίκημα έχασε τη ζωή της στο χωριό Πήδημα της Καλαμάτας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Παναγιώτη Νίκα, ενώ νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στην περιοχή της Θουρίας και ένας 90χρονος που επίσης αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα.

Νεκρή βρέθηκε και μία 80χρονη γυναίκα που διέμενε σε υπόγειο διαμέρισμα στο κέντρο της Καλαμάτας.

Νεκρός βρέθηκε επίσης ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή του Βλαχιώτη Λακωνίας.

Αγνοούμενη παραμένει η γυναίκα που φρόντιζε τον 90χρονο στη Θουρία, αλλά και μία 53χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών στη Θεσσαλονίκη, τα ίχνη της οποίας έχουν χαθεί από το πρωί. Το αυτοκίνητό της έχει βρεθεί άδειο.

Οι καταστροφές στη Μεσσηνία υπολογίζονται στα 35 με 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ενώ μεγάλες είναι ζημίες για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα φρεάτια έχουν πολύ μικρή χωρητικότητα ώστε να αντεπεξέλθουν σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας επιχειρούν 37 συνεργία άντλησης υδάτων, που αποτελούνται από 86 πυροσβέστες με 40 οχήματα, δύο ερπυστριοφόρα, δύο φορτηγά με 40 φορητές αντλίες, τέσσερις σωστικές λέμβοι και δύτες της 1ης ΕΜΑΚ.

Η ενίσχυση των δυνάμεων θα κλιμακωθεί εάν αυτό απαιτηθεί.

Λαϊκή οργή

Αντιμέτωποι με την οργή των κατοίκων της Μεσσηνίας ήλθαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, κατά την επίσκεψή τους τις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Κατά τη διάρκεια της «αυτοψίας», τόσο ο υπουργός όσο και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τα «άκουσαν» για τα καλά από τους οργισμένους Μεσσήνιους που εξέφρασαν με τον πιο έντονο τρόπο την απογοήτευση τους για τη μη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων που υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούνταν στην περιοχή, αλλά και για το γεγονός ότι έμειναν αβοήθητοι από τις αρμόδιες Αρχές.

«Ήρθατε με τα κουστούμια, ενώ έπρεπε να έρθετε με φτυάρι» διαμαρτυρήθηκε μια κάτοικος.

Καθ' οδόν προς Καλαμάτα ο Σαμαράς

Ο τέως πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στην Καλαμάτα, ενώ από χθες το βράδυ είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τους αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλιφέρη, Περικλή Μαντά και τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη θεομηνία που πλήττει την πόλη.

Επιπλέον, ο κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε ήδη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητεί να ενημερωθεί για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την άμεση στήριξη των πληγέντων, μέσω της παροχής κονδυλίων αποζημίωσης των ζημιών που υπέστησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι και ιδιώτες.

Επιπλέον, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης ερωτά την Επιτροπή για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της κατασκευής δικτύου ομβρίων υδάτων που θα ενισχύσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας αποτρέποντας μελλοντικές καταστροφές.






(Φωτογραφίες από το facebook της Ιωάννας Κοντομηνά)

Καταστροφές σε πολλές περιοχές

Για «βιβλική καταστροφή» στον Δήμο Θερμαϊκού κάνει λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, καθώς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δέντρα σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Μηχανιώνα.

«Είναι άσχημη και προβληματική η εικόνα στον Δήμο μας. Δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια. Τα συνεργεία του Δήμου, από χθες που ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους για να πάνε οι κάτοικοι σήμερα στις δουλειές τους» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Μαυρομάτης.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Όπως είπε ο κ.Μαυρομάτης, τις επόμενες ώρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να κηρυχτεί ο Δήμος Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, αγνοείται και μια 53χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, περισσότερες από 150 κλήσεις για άντληση υδάτων δέχθηκε η πυροσβεστική στον Πύργο Ηλείας, καθώς λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.

Υδροστρόβιλοι έπληξαν το Κατάκολο και τον Λαγανά Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα και να προκληθούν ζημιές, ενώ έντονα προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση δημιούργησε το βράδυ της Τρίτης η καταιγίδα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, στη Μαγνησία. Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος.

Έντονες πλημμύρες, καταγράφηκαν και  στην Κυλλήνη, ενώ χαλάζι έπεσε στην Κεφαλονιά.

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία το βράδυ και στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων. Από την ισχυρή νεροποντή αδιάβατος έγινε ο δρόμος στην εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς.

Επί ποδός ήταν όλη τη νύχτα -και παραμένει- η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, έχοντας δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια -υπόγεια και ισόγεια- κυρίως στον Δήμο Θερμαϊκού και στην Αγια Τριάδα.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ