«Πληρώνουμε λύτρα για να λειτουργούν τα κανάλια με την ελευθερία μίας σύγχρονης δημοκρατίας»

Καθόλου τιμητικές δεν είναι για την Ελλάδα του 2016 οι πρωτοφανείς εικόνες που εκτυλίχθηκαν το πρωί στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, με τους εκπροσώπους των καναλιών να μπαίνουν στο κτήριο για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες κουβαλώντας βαλίτσες, σακίδια και στρωματά.

Η δημοπρασία άρχισε στις 9:00 το πρωί μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης για το αδιάβλητο της διαδικασίας αλλά και σε πρωτοφανείς συνθήκες για ένα δημοκρατικό κράτος και αφού οι εκπρόσωποι των σταθμών παρέδωσαν τα κινητά τηλέφωνά τους.

Ωστόσο, υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ δικαιολόγησε πλήρως όλα τα ευτράπελα, λέγοντας ότι «προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου έπρεπε να αποτραπεί η ροή πληροφοριών».

Υποστήριξε μάλιστα ότι ο διαγωνισμός γίνεται κατ' εφαρμογή του Συντάγματος.

Πάμε να πληρώσουμε λύτρα για να συνεχίσουν τα κανάλια να λειτουργούν όπως πρέπει σε μία σύγχρονη δημοκρατία. Αυτά τα λύτρα πάμε να διαπραγματευτούμε σήμερα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΣΚΑΙ Κώστας Κιμπουρόπουλος, προσερχόμενος στη δημοπρασία.

Ερωτηθείς για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα λάβει χώρα η διαδικασία, ο κ. Κιμπουρόπουλος τόνισε πως δεν αισθάνεται ταπεινωμένος – όχι λόγω των συνθηκών – αλλά επειδή έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί για μία ακόμη φορά τη συντεταγμένη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, την αρχή της πολυφωνίας στην ενημέρωση, τις θέσεις εργασίας που αφορούν το μέλλον ανθρώπων και οικογενειών.

Προσέθεσε ακόμη ότι το «μπούλινγκ» της κυβέρνησης εναντίον των μέσων ενημέρωσης έχει αρχίσει προ πολλού και έκανε λόγο για «ντελίριο προεξόφλησης αποτελεσμάτων» στον διαγωνισμό από κυβερνητικά στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνηση θα ρίξει «μαύρο» μετά από 90 ημέρες το αργότερο σε όποιο κανάλι δεν πάρει άδεια.

Ο κίνδυνος είναι «υπαρκτός κάποιοι να πάνε να κλείσουν κάποιους», προσέθεσε ο κ. Κιμπουρόπουλος, επαναλαμβάνοντας όμως ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τη θέση που πρέπει να έχουν τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης σε μία δημοκρατία.

Παρόντες στη δημοπρασία είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες Ιβάν Σαββίδης και Βαγγέλης Μαρινάκης, ο υιός Καλογρίτσας και ο υιός Κυριακού.

«Υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε προσερχόμενος στον διαγωνισμό ο κ. Σαββίδης. Έπρεπε να γίνει ανοιχτή δημοπρασία και όποιος δώσει τα περισσότερα να πάρει κανάλι. «Η κυβέρνηση έθεσε τους όρους, τους δεχόμαστε και προχωράμε», προσέθεσε.

Ερχόμαστε με χαρά γιατί θα υπερασπιστούμε θέσεις εργαζόμενων δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Alpha Δημήτρης Φουρλεμάδης.

Για την αποκάλυψη του Alpha ότι ο δικηγόρος του Δημόσιου Γιάννης Ματζουράνης είναι και ταυτόχρονα δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο κ. Φουρλεμάδης είπε ότι ο κ. Ματζουράνης μπορει να υποστηρίζει ό,τι θέλει. όμως η εγγυητική επιστολή του κ. Καλογρίτσα που δέχθηκε έπρεπε να είχε απορριφθεί.

Ο ίδιος ο κ. Ματζουράνης εμφανίστηκε το πρωί στην ΕΡΤ και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Alpha αλλά και του ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας ότι τον συκοφάντησαν δήθεν και απειλώντας με μηνύσεις.

Υποστήριξε επίσης ότι έπραξε ορθώς γνωμοδοτώντας υπέρ της αποδοχής της εγγυητικής επιστολής του κ. Καλογρίτσα, καθότι, όπως δήλωσε, θα ήταν εκπρόθεσμη μόνο αν είχε κατατεθεί μετά τις 19:00 το απόγευμα.

Μιλώντας μάλιστα με την ιδιότητα του δικηγόρου του Δημοσίου σχεδόν προεξόφλησε την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της κύριας προσφυγής των καναλιών, λέγοντας ότι ήδη το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει εκδώσει έξι σχετικές αποφάσεις.

Δεν μπορεί, συνέχισε, το Δημόσιο στους διαγωνισμούς να περιμένει κάθε φορά τις αποφάσεις του ΣτΕ επί των προσφυγών που κατατίθενται.
Πηγή: skai.gr