Τα κενά και οι αντιφάσεις στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

«Επίθεσεις» αντί απαντήσεων για τον διαγωνσιμό των τηλεοπτικών αδειών.

Αντί να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα και τις ενστάσεις που έχουν τεθεί, από όλους τους υποψηφίους, για το αδιάβλητο της διαδικασίας του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ακολουθεί επιθετική τακτική, κάνοντας λόγο για εκφοβισμό των μελών της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού, κατά την παρουσίαση της διαδικασίας στους συμμετέχοντες. 

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο κ. Κρέτσος ισχυρίζεται ότι ο ίδιος και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δέχθηκαν «βρώμικο πόλεμο».


Η «πληγή» του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης

Για τις κάμερες παρακολούθησης στο εσωτερικό του κτiρίου της Γενικής Γραμματείας υποστηρίζει ότι την εικόνα θα την βλέπουν μόνο τα μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων. 

Όταν όμως οι εκπρόσωποι των 9 επιχειρηματικών σχημάτων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό ζήτησαν να ελέγξουν οι ίδιοι το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που έχει εγκατασταθεί στη Γενική Γραμματεία, η Επιτροπή το αρνήθηκε. Αλλά και όταν απαίτησαν να γίνει το λεγόμενο jamming του χώρου, να ελεγχθεί δηλαδή για κοριούς από εξειδικευμένα κλιμάκια, πριν τον διαγωνισμό, πάλι προσέκρουσαν σε τοίχο.

Τουλάχιστον, ο Λευτέρης Κρέτσος δεν αρνήθηκε το αυτονόητο : πως ο διαγωνισμός μπορεί να διαρκέσει ημέρες, κατά τις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να μείνουν ξύπνιοι και να διαχειριστούν εκατομμύρια ευρώ, για να διεκδικήσουν μία τηλεοπτική άδεια.

Δεν είναι όμως μόνο το ασαφές της διαγωνιστικής διαδικασίας της Τρίτης που αφήνει σκιές πάνω από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.

Η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππάς με δηλώσεις τους έως τώρα δικαιολογούσαν τον περιορισμό των αδειών σε 4 επικαλούμενοι το μέγεθος της διαφημιστικής αγοράς που εκτιμάται σε € 200 εκ και το κόστος λειτουργίας κάθε σταθμού που εκτιμάται σε περίπου € 50 εκ. κάνοντας την διαίρεση 200/50=4.

Ωστόσο, ο συλλογισμός τους ανατρέπεται από τους ίδιους, καθώς με τις τελευταίες αντιφατικές τους δηλώσεις δεν υπάρχει πλέον καμία εικόνα για το περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν να επενδύσουν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα, από δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και άλλων υπουργών προκύπτει ότι θα δημοπρατηθούν και θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας, ενώ είναι πιθανόν να υπάρξει και 5η άδεια γενικής στόχευσης, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη το επιχείρημα της βιωσιμότητας μόνο τεσσάρων σταθμών, καθώς και αυτοί οι σταθμοί (θεματικοί και 5ος γενικός) θα χρηματοδοτούνται από την ίδια διαφημιστική αγορά, αυτή των 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη, με δηλωμένη την πρόθεση της ΝΔ, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσουν τον διαγωνισμό, δημιουργείται άλλο ένα ερώτημα, σε περίπτωση που αλλάξει κυβέρνηση και δοθούν και άλλες άδειες, για το ποιοι τελικά θα έχουν πρόσβαση στην διαφημιστική αγορά, επιβεβαιώνοντας έτσι τον χαρακτηρισμό «διαγωνισμός-καζίνο» που έχουν αποδώσει στελέχη της τηλεοπτικής αγοράς στην πρωτοφανή διαδικασία.

Ένα ακόμη σκοτεινό σημείο είναι ότι τόσο στον νόμο όσο και την προκήρυξη, πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο αριθμός των 4 αδειών εθνικής εμβέλειας είναι δεσμευτικός για 10 χρόνια. Η επιστολή της Ε.Ε. που υπογράφει ο επίτροπος Έτιγκερ αναφέρει με σαφήνεια ότι τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να εκμεταλλευτούν τις τηλεοπτικές συχνότητες πλήρως και αποδοτικά, και ζητεί απαντήσεις σημειώνοντας ότι οι 4 άδειες δεν αποτελούν πλήρη εκμετάλλευση.

Πέρα όμως από τις αντιφάσεις και τα κενά, ως προς τον αριθμό των καναλιών και το πόσα αντέχει η διαφημιστική «πίτα» τίθενται και μια σειρά από ζητήματα όπως:
- ο χάρτης συχνοτήτων, που εάν ισχύσουν οι δηλώσεις του κ Σπίρτζη, το κόστος μετάδοσης μπορεί να πενταπλασιαστεί
- ο καθορισμός των εισφορών των εργαζομένων και εργοδοτών για τα ταμεία των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης
- ο νέος νόμος για την δημιουργία από την κυβέρνηση ειδικής πλατφόρμας πώλησης διαφημιστικού χρόνου με επιπλέον κόστος για τους τηλεοπτικούς σταθμούς 10% επί του τζίρου.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που μόνο ξεκάθαρο τηλεοπτικό τοπίο δεν δημιουργεί στη χώρα.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στη Real News χαρακτήρισε «διασκεδαστικό ντελίριο» τα εύλογα ερωτήματα και τις ενστάσεις των τηλεοπτικών σταθμών για την διαφάνεια της διαδικασίας αδειοδότησης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση μέσα από το διαγωνισμό επιχειρεί να στήσει ένα ολιγοπώλιο και να ελέγξει την ενημέρωση, ο κύριος Τσίπρας μιλά για «παλιά διαπλοκή» και «παρακράτος διαπλοκής» αποφεύγοντας και πάλι να μιλήσει με ονόματα.

Πηγή: skai.gr