«Διαξιφισμοί» Ελλάδας – Τουρκίας για το Κυπριακό

Οι «διαξιφισμοί» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού πέρασαν σήμερα σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών με την τουρκική πλευρά να αναφέρει σε πρωινή της ανακοίνωση πως «Αναμένουμε από την Ελλάδα μία πιο επικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος της Κύπρου, ειδικά σε μία περίοδο που η χώρα έχει αποκρούσει μία απόπειρα πραξικοπήματος και επίσης σε ένα διάστημα που οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού έχουν ενταθεί».

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ απαντώντας στη συγκεκριμένη τοποθέτηση εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η «κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο συνιστούν προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο συνιστούν προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Η εισβολή και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο είναι μόνο πηγές αστάθειας, ανασφάλειας και δεινών για όλους τους κατοίκους της νήσου.

Για άλλη μια φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής.

Τέλος, οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης, μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Πηγή: skai.gr