Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται εντός της ημέρας η Λίμνη Ευβοίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί εντός της ημέρας η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου, μόλις υποβληθεί επίσημα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα είναι καλύτερη, αλλά η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.



Το πιο κρίσιμο σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια είναι το πύρινο μέτωπο κοντά στην κωμόπολη της Λίμνης επισήμανε νωρίτερα τον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος τόνισε ότι η απουσία ισχυρών ανέμων, αλλά και ότι δεν μαίνεται άλλη μεγάλη φωτιά στη χώρα βοηθάει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Ο κ. Σπανός έκανε λόγο για τρία πύρινα μέτωπα, στο χωριό Φαράκλα από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, στα Κατούνια στην Λίμνη. Οι επίγειες δυνάμεις με τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών προσπαθούν να κρατήσουν οριοθετημένη τη φωτιά προκειμένου να μην απειλήσει την κωμόπολη της Λίμνης. 

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα, 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 10 χωματουργικά μηχανήματα. Επίσης συμμετέχουν δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας. 



Οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια, ζουν για τρίτη ημέρα δραματικές ώρες, καθώς η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Φαράκλας. Η δημοτική αρχή, όπως δήλωσε στον σταθμό μας ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης Χρήστος Καλυβιώτης είναι σε ετοιμότητα ακόμη και για εκκένωση της κωμόπολης. Εκεί βρίσκεται και το οχηματαγωγό Καπετάν Αριστείδης σε περίπτωση που η Λίμνη χρειαστεί να εκκενωθεί.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι ισχυροί άνεμοι, η πυκνή βλάστηση, η τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης αλλά και το ανάγλυφο του εδάφους ήταν οι αιτίες που η πυρκαγιά έλαβε μεγάλες διαστάσεις.



Στη Λίμνη Ευβοίας έφτασε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, και προεδρεύει σύσκεψης με τους αρμόδιους φορείς. 

Στο μεταξύ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει καεί μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, μία εξοχική κατοικία, καθώς και αποθήκες στην περιοχή Κατούνια. Επίσης απομακρύνθηκαν ελεύθεροι κατασκηνωτές από την περιοχή Γλίφα - Γαλατάκη. Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή καθώς υπολογίζεται ότι έχουν καεί περισσότερα από 20.000 στρέμματα πευκοδάσους. Σημειώνεται ότι το 1977 υπήρξε πολύ μεγάλης κλίμακας πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, με τα περισσότερα δέντρα να έχουν φυτευτεί.  



Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ