Κινητικότητα με 2 τουρκικά φουσκωτά ανοιχτά της Σύμης - Πληροφορίες για επέμβαση τουρκικών μαχητικών - Διαψεύδει το ΥΕΘΑ

Δύο τουρκικά φουσκωτά, με ανεπιβεβαίωτο αριθμό επιβατών πλέουν τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο χώρα ανοιχτά τις Σύμης, παραμένοντας ωστόσο σε τουρκικά ύδατα.

Στην περιοχή πλέει η πυραυλάκατος «Βότσης» ενώ έχει σηκωθεί και στρατιωτικό ελικόπτερο που πραγματοποιεί ελέγχους από αέρος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ωστόσο, οι επιβάτες είναι Τούρκοι τουρίστες και το περιστατικό δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής στην Τουρκία.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η αστυνομία όσο και οι λιμενικές αρχές που περιπολούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Μιλιέτ, οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Μπόζμπουρουν που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη, για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής φέρονται να έχουν ανοίξει πυρ εναντίον του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δέκα από τους καταδρομείς αυτούς έχουν προσαχθεί.    

Τα τουρκικά μέσα μεταξύ των οποίων το Dogan αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στην οποία τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επεμβαίνουν στην περιοχή προσπαθώντας να αποτρέψουν τα φουσκωτά να φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. 

ΥΕΘΑ: Δεν υπάρχει καμία εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο

Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο, τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας δημοσίευμα στον ιστότοπο της Χουριέτ, στο οποίο η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHΑ, κάνει λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

Διαψεύδει και η Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πληροφορία περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι τουρκικά μαχητικά καταδιώκουν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στην Τουρκία η ακτοφυλακή υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η εφημερίδα «Χουριέτ» πάντως, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή από όπου και αποχώρησαν.

Πηγή: skai.gr