Σκληρή καταδίκη από την Αθήνα για τα βίαια επεισόδια στη Χειμάρρα

Νέα εστία έντασης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.

Βίαια επεισόδια έλαβαν χώρα στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χειμάρρας, με ομογενείς να καταγγέλλουν συστηματική άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας σε βάρος των κατοίκων, βία που συνδέεται με τις ενστάσεις τους για ανάπλαση του κέντρου της πόλης, που θα αγγίξει τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τρεις-τέσσερις ταραχοποιοί εισέβαλαν στο χώρο της συνεδρίασης και άρχισαν να βιαιοπραγούν σε βάρος των συγκεντρωμένων. Ένα άτομο μάλιστα τραυματίστηκε ελαφρά.

Σε σκληρή καταδίκη προέβη το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την αλβανική κυβέρνηση να «ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της», και να διασφαλίσει την προστασία όλων των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Στα εν λόγω δικαιώματα, τονίζει η ελληνική διπλωματία, περιλαμβάνεται «ασφαλώς» και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, σε μία ξεκάθαρη αναφορά στις καταγγελίες κατοίκων της Χειμάρρας ότι τα σχέδια για ανάπλαση του κέντρου της πόλης αποσκοπούν σε υφαρπαγή της περιουσίας τους.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν επιδεινωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του γεγονότος ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να επαναφέρει το θέμα της μειονότητας των Τσάμηδων.

Η κατάσταση χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο μετά το πανό που ανήρτησαν αλβανοί οπαδοί σε αγώνα του Euro στη Γαλλία, με το οποίο κατήγγελλαν γενοκτονία Τσάμηδων από Έλληνες.


Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης