Νέες αιτήσεις ένταξης στον πτωχευτικό κώδικα από την Μαρινόπουλος ΑΕ

Την υπαγωγή του τμήματος λιανικού εμπορίου τροφίμων του Ομίλου Μαρινόπουλου, δηλαδή πέραν των σούπερ Μάρκετ και ακόμα τριών συνδεδεμένων εταιριών, στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ζητεί με νέες αιτήσεις που υπέβαλλε το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η διοίκηση του Ομίλου. Χθες Τρίτη η εταιρεία ζήτησε προληπτικά μέτρα προστασίας (θα συζητηθούν την Παρασκευή) και υπαγωγή στο άρθρο 99 για τα καταστήματα Σούπερ Μάρκετ , ενώ σήμερα με 3 νέες αιτήσεις ζητούν ακριβώς τα ίδια πράγματα και οι εξής εταιρίες του Ομίλου:

1. Αφοι Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για την «μητρική εταιρία’ του Ομίλου , η οποία ασκεί διοίκησης επί του ομίλου , δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου και επί της ουσίας διαχειρίζεται τα οικονομικά.
-Οι συνολικές υποχρεώσεις (με βάση το ισοζύγιο στις 31/12/2015) για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196 εκατομμύρια ευρώ
-Στο Δημόσιο 320.000 ευρώ
-Στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ
-Στις τράπεζες 180 εκατομμύρια
-Στους προμηθευτές 16 εκατομμύρια

2. Express m ΑΕ . Πρόκειται για 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα με συνολικές υποχρεώσεις 275 εκατομμύρια:
-Στο δημόσιο 840.000 ευρώ
-Στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατ. ευρώ
-Στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ
-Στις τράπεζες 4 εκατ. ευρώ
-Στους προμηθευτές 266 εκατ. ευρώ

3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Πρόκειται για 19 μικρά Σούπερ Μάρκετ τα οποία είχε εξαγοράσει πριν από 10 χρόνια η Μαρινόπουλος. Τα καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα και την Ήπειρο. Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατ. ευρώ.
-Στο Δημόσιο 280.000 ευρώ
-Στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρώ
-Στους εργαζόμενους 260.000 ευρώ
-Σε γραμμάτια και επιταγές 4.000 ευρώ
-Στους προμηθευτές 14,5 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αναφορές για οφειλές στους εργαζόμενους είναι λογιστικές αφού σύμφωνα με την εταιρία αυτοί έχουν εξοφληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2016.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

Ήδη, όπως και στην περίπτωση των Σούπερ Μάρκετ το δικαστήριο έδωσε προσωρινή δικαστική προστασία μέχρι και την 1η Ιουλίου που θα συζητηθούν όλες (και οι 4) αιτήσεις για την λήψη ή όχι προσωρινής διαταγής μέχρι την συζήτηση των κύριων αιτήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99. Για τ5α σουπερ μάρκετ η κύρια αιτηση θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου ενώ οι υπόλοιπες 3 στις 21 Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται πάντως πως θα συνδικαστούν όλες τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, η Μαρινόπουλος ΑΕ με ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει ότι η λειτουργία των καταστημάτων της διεξάγεται κανονικά:

«ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

»Με κανονικούς ρυθμούς διεξάγεται η λειτουργία των καταστημάτων Μαρινόπουλος Α.Ε. σε συνέχεια της κατάθεσης αιτήματος, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για την υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης, που εκδικάζεται την Παρασκευή 1 Ιουλίου.

»Τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμή λειτουργία και την άρτια εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

»Παράλληλα, συνεχείς είναι οι συζητήσεις με τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας.

»Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας και των θέσεων εργασίας καθώς και τη διασφάλιση των οφειλών προς τους προμηθευτές.»

Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου