ΥΠΕΞ: Κανένα στοιχείο για έλληνα νεκρό ή τραυματία από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Έως τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη και κανένα στοιχείο ότι υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στους 41 νεκρούς και τους περισσότερους από 230 τραυματίες της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης που συγκλόνισε το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Γενικό Προξενείο στην Πόλη έχει κινητοποιηθεί από το βράδυ ώστε να βοηθήσει Έλληνες που βρίσκονταν στο χώρο του αεροδρομίου να μεταβούν ασφαλώς σε ξενοδοχεία. Από το πρωί έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός συμπολιτών μας.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει την «οργή και τον αποτροπιασμό» της ελληνικής πολιτείας και διπλωματίας για το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη και καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε αθώους ανθρώπους.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στο φίλο τουρκικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα περισσότερα θύματα φαίνεται ότι είναι τούρκοι πολίτες, όμως ο τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν θύματα από χώρες του εξωτερικού. Υπάρχουν πληροφορίες και νεκρούς από την Ουκρανία και το Ιράν.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τρεις βομβιστές αυτοκτονίας. Ένας από τους δράστες πιστεύεται ότι άνοιξε πυρ μέσα στην αίθουσα αναχωρήσεων με αυτόματο όπλο, προκαλώντας πανικό στους ταξιδιώτες, προτού πέσει στο έδαφος από πυρά αστυνομικών. Στη συνέχεια ανατινάχτηκε.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι δύο άλλοι δράστες πυροδότησαν το φονικό τους φορτίο στο χώρο των αφίξεων, κοντά σε ένα σημείο ελέγχου. Οι πληροφορίες για τις ακριβείς κινήσεις των τρομοκρατών είναι συγκεχυμένες, όμως και οι τρεις είναι νεκροί.

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι τουρκικές Αρχές υποπτεύονται πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, αν και έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη της ευθύνης.

Ο κ. Γιλντιρίμ εκτίμησε μάλιστα ότι δεν ήταν τυχαία η απόφαση των βομβιστών να χτυπήσουν τις μέρες που η τουρκική κυβέρνηση πέτυχε την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ και επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων με κάθε κόστος, έως το τέλος της τρομοκρατίας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Προσέθεσε αινιγματικά ότι η Άγκυρα περιμένει «ειδικά από τις Δυτικές χώρες και τα κοινοβούλιά τους» να υιοθετήσουν αποφασιστική στάση απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο αερολιμένας Ατατούρκ, ο μεγαλύτερος της Τουρκίας, έχει επανέλθει σε λειτουργία, όμως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις και προβλήματα στον απόηχο των επιθέσεων.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης