«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ένωσε όλα τα κόμματα»

Όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά και το παλιό και νέο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως ένωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου 20 χρόνια μετά το θάνατό του. Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιείται στο Περιστύλιο της Βουλής προς τιμήν του με τίτλο «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή», έδωσαν το παρών σχεδόν άπαντες, δίνοντας τροφή για σχόλια με αφορμή και τη συζήτηση που διεξάγεται για την ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης, επιδεικνύοντας πολιτικό πολιτισμό, βρέθηκαν για άλλη μια φορά όλοι μαζί για να τιμήσουν τον ιδρυτή του κόμματος, ενώ παρών σήμερα ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που επέστρεψε από το Στρασβούργο.

Στην εκδήλωση παρέστησε σύσσωμη η οικογένειά του. Στην πρώτη γραμμή η σύζυγός του Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου, καθώς και όλα τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκος, Ανδρίκος, Γιώργος και Σοφία, ενώ απουσίαζε η υπερήλικη Μαργαρίτα Παπανδρέου. Στα πηγαδάκια της Βουλής σχολιάστηκε η συνοδεία της κας Λιάνη από τον Χάρη Ντάβλα υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της ίδιας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στα ενδιαφέροντα καταγράφηκε το γεγονός ότι το παρών έδωσαν πολιτικοί απ’ όλα τα κόμματα με αρκετούς να σχολιάζουν ότι ο «Ανδρέας τους ενώνει όλους» αν και από τη ΝΔ ήταν λίγοι εκείνοι που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του ιδρύματος της Βουλής, όπως ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι Δημήτρης Σιούφας, Δημήτρης Σταμάτης, Γιάννης Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Τραγάκης. Απών ήταν ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως σίγουρα ενώθηκε χάρη στον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς στην εκδήλωση προς τιμήν του παραβρέθηκαν τόσο παλαιά στελέχη του κόμματος και μάλιστα απ’ όλες τις πτέρυγες και τάσεις όσο και οι βουλευτές της σημερινής Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι οποίοι αυτή την ημέρα έγιναν ένα.

Τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου τίμησαν με την παρουσία τους και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Μάρκος Μπόλαρης.
Από πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην έκθεση εθεάθησαν:

Απόστολος Κακλαμάνης, Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Ρέππας, Κώστας Γείτονας, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιώργος Ρωμαίος, Ανδρέας Μακρυπίδης, Γιώργος Ανωμερίτης, Νίκος Σηφουνάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Κώστας Σκανδαλίδης και άλλοι.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκτός από τον πρωθυπουργό και τους «Πασοκογενείς» υπουργούς, παρέστησαν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη καθώς και οι αντιπρόεδροι της Βουλής, Τάσος Κουράκης και Γιώργος Βαρεμένος.

Από τους αρχηγούς των κομμάτων στην «πρώτη γραμμή» ήταν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ οι υπόλοιποι δεν παρουσιάστηκαν οι ίδιοι και τα κόμματα εκπροσωπήθηκαν δια ορισμένων βουλευτών τους.

Ομιλία κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου, απηύθυνε ο Παύλος Σούρλας, πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής, το οποίο και ανέλαβε την πρωτοβουλία. Ο κος Σούρλας έκανε λόγο για έναν χαρισματικό ηγέτη, με ιδιαίτερη ευφυΐα, ριζοσπαστικές θέσεις και σύνθετη όσο και ασυνήθιστη προσωπικότητα, που αναμφισβήτητα άφησε τη σφραγίδα του στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Η έκθεση, με την οποία επιχειρείται μέσω φωτογραφικών και ιστορικών ντοκουμέντων να αναδειχτούν οι πτυχές της σκέψης, του οράματος, των πολιτικών πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του Ανδρέα Παπανδρέου, θα λειτουργεί έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016 και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό καθημερινά 09:00-16:00, ενώ ομαδικές ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 12:00, κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 210 3692429.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά