ΥΠΕΞ: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε η Αλβανία να καταδικάσει το προκλητικό πανό

Μόνο η Αλβανία δεν έχει έως τώρα καταδικάσει το προκλητικό πανό που ανήρτησαν αλβανοί οπαδοί σε γήπεδο του Euro 2016, όμως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα Τίρανα να καταλάβουν ότι πρέπει να το πράξουν.

Αυτό διαμηνύει με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο της ανάρτησης του πανό-πρόκληση από αλβανούς θεατές στον αγώνα της εθνικής ομάδας τους με την Ελβετία, στο οποίο έκαναν λόγο για 100.000 αλβανούς νεκρούς από ελληνικά εγκλήματα στην «Τσαμουριά».

Παρά τα δύο αυστηρά διαβήματα διαμαρτυρίας που έγιναν στα Τίρανα από τον έλληνα πρεσβευτή, με τα οποία η Αθήνα ζητούσε από τις αλβανικές Αρχές να αποδοκιμάσουν και να καταδικάσουν το όλο γεγονός, η Αλβανία ως τώρα δεν έχει κάνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ αφήνει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένο να λάβει τιμωρητικές πρωτοβουλίες ώστε τα Τίρανα να κατανοήσουν ότι είναι αναγκαίο να καταδικάσουν το προκλητικό περιστατικό.

«Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η Αλβανία δεν έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα μίας τέτοιας κίνησης, αλλά θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό να γίνει κατανοητό», επισημαίνεται με νόημα στην ανακοίνωση.

Αντίθετα, τόσο η οικοδέσποινα της διοργάνωσης Γαλλία όσο και η UEFA έχουν ήδη ανταποκριθεί στις παραστάσεις διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης και διπλωματίας, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί τέτοιο συμβάν.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, Γαλλία και UEFA απάντησαν στην Αθήνα ότι το επίμαχο πανό αναρτήθηκε πριν την έναρξη του αγώνα Αλβανία-Ελβετία, αλλά αφού εντοπίστηκε η απομάκρυνσή του ήταν άμεση.

Τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα των Τσάμηδων έχει επανέλθει απροσδόκητα στο προσκήνιο των διμερών σχέσεων με την Αλβανία, μετά από σειρά προκλητικών δηλώσεων τόσο του αλβανού υπουργού Εξωτερικών όσο και του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι, με γνώμονα την Ιστορία, δεν αναγνωρίζει οιοδήποτε θέμα Τσάμηδων ή Τσαμουριάς και δεν προτίθεται να δώσει περαιτέρω αξία σε τέτοια συζήτηση.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης