Κοτζιάς: Κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν το διάλογο με την Αλβανία

«Κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν το διάλογο με την Αλβανία» τόνισε την Κυριακή στο Mega ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή το πανό για τη «γενοκτονία 100.000 της Τσαμουριάς» που ανήρτησαν Αλβανοί οπαδοί στον αγώνα της εθνικής Αλβανίας με την Ελβετία. 

Βρισκόμαστε σε διάλογο με την Αλβανία, υπάρχουν προσπάθειες να φτιαχτεί καλό κλίμα, και κάποιο προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτό το διάλογο επισήμανε.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι και ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα Τσάμηδων κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε με σημασία ότι «η επιρροή της Τουρκίας στην Αλβανία έχει περιοριστεί», ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για εγκλήματα πολέμου όπως το «τσάμικο».

Ο υπουργός εξέφρασε
δε την απορία του για το πώς πέρασε το πανό μέσα στο γήπεδο στον αγώνα Αλβανίας – Ελβετίας, πρόσθεσε όμως ότι η UEFA το κατέβασε αμέσως και δεν επέτρεψε να εμφανιστεί στην τηλεόραση, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής έστειλε σχετική επιστολή στην UEFA. 

«Κάναμε παραστάσεις σε Παρίσι και Τίρανα για να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο χρησιμοποιήσαμε όλα τα δυνάμει όπλα της ελληνικής δημοκρατίας» εξήγησε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως ορθή και τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο Προέδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνεργάτες του σύμφωνα με την εφημερίδα Real Νews: «αν η Αλβανία σέρνεται πίσω από τους συνεργάτες και τους νοσταλγούς των Ναζί, είναι δικό της ζήτημα. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να "πουλάει" φιλία στην Ελλάδα'’».

Αγία Σοφία και Κοράνι


Σε ό,τι αφορά την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, ο υπουργός επέμεινε ότι η Αθήνα έλαβε όλες τις αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες.

«Η τελευταία δήλωσή μας για την Τουρκία είναι ότι δεν έφτασε στον 21ο αιώνα με αυτά που κάνει. Πρόκειται για διαφορές ανάμεσα σε έναν ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά και των αμερικανικών πολιτών, και της Άγκυρας» τόνισε, αποσαφηνίζοντας πως «κάθε προσβολή απέναντι στην Ορθοδοξία αφορά και την Αμερικανική, καθώς υπάρχουν 7 εκατ. Ορθόδοξοι πολίτες στις ΗΠΑ που υπάγονται στο Πατριαρχείο». «Το πρόβλημα με το Κοράνι το κατάλαβαν και οι εταίροι μας ότι είναι διεθνές θέμα, και όχι διμερές» διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη ότι «το να αναγνωσθεί ένα απόσπασμα του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία δεν είναι κάτι το τραγικό» σημείωσε ότι «δεν το είπε έτσι ακριβώς και «έκανε και δεύτερη διευκρινιστική δήλωση ο κ. Ξυδάκης».

«Η στάση της Τουρκίας δείχνει νευρικότητα, τα σχέδιά της στην εξωτερική πολιτική δεν βγήκανε» παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών, παραθέτοντας τις κακές σχέσεις της με όλους σχεδόν τους γείτονές της, την εκκρεμότητα στο Κυπριακό, και τη συγκρουσιακή της πολιτική. «Έχει τέσσερα ανοιχτά μέτωπα στρατιωτικά, αυτό αναβαθμίζει τον στρατό στην Τουρκία και τον κάνει πιο νευρικό... εμείς δείχνουμε τις κόκκινες γραμμές μας, τις κρατάμε, ενημερώνουμε για κάθε προκλητική ενέργεια και κρατάμε ανοιχτά κανάλια συνεννόησης με την τουρκική πλευρά» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, διαμηνύοντας ότι «δεν υποχωρούμε ούτε βήμα.»
Πηγή: skai.gr