Εκατό χιλιάδες μετανάστες θα φύγουν φέτος από τη Γερμανία

Περίπου 100.000 μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο στη Γερμανία αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα έως το τέλος του έτους, είτε μέσω απελάσεων είτε μέσω εθελοντικών αποχωρήσεων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι έφτασαν στη Γερμανία πέρυσι και έκτοτε το Βερολίνο προσπαθεί να οργανώσει καλύτερα τη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ώστε να επιταχύνει την επαναπροώθηση όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν.

Ο χαμηλός ρυθμός επιστροφών έχει προκαλέσει τριγμούς στους κόλπους της κυβέρνησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Πριν λίγες ημέρες, η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι στα τέλη Μαρτίου περίπου 219.000 μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο έχουν απορριφθεί παρέμεναν παράνομα στη χώρα.

Πηγή του δημοσιεύματος ήταν εσωτερική έκθεση του υπουργείου του κ. ντε Μεζιέρ, όπου φέρεται να επισημαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης στην εφαρμογή της νομοθεσίας περί ασύλου, αλλά και έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο αριθμός των 100.000 αποχωρήσεων θα συνιστά πάντως σημαντική βελτίωση συγκριτικά με το 2015, όταν έφυγαν ή απελάθηκαν λιγότερα από 60.000 άτομα.

Ο κ. ντε Μεζιέρ τόνισε ότι ο ρυθμός των αποχωρήσεων είναι «καλός αλλά ακόμα όχι αρκετά καλός».
Πηγή: skai.gr