Πέδρο Αγκραμούντ: Η συμφωνία Ε.Ε - Τουρκίας εγείρει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ζήτημα καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, έθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέδρο Αγκραμούντ, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Θεωρήσαμε ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας εγείρει πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ουσία και στην εφαρμογή της κι αποφασίσαμε να θέσουμε συστάσεις προς την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Αγκραμούντ, τονίζοντας ότι κατά την επίσκεψη της υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στη χώρα μας, θα διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ιδιαίτερη αίσθηση και πλήθος ερωτηματικών πάντως προκάλεσε η αναφορά του Πέδρο Αγκραμούντ, περί επικείμενης σύνταξης έκθεσης υπό τον τίτλο «Οι πρόσφυγες που κινδυνεύουν στην Ελλάδα», δεδομένου ότι δεν ανέλυσε τι ακριβώς εννοούσε και σε ποια βάση θέτει το Συμβούλιο τον εν λόγω κίνδυνο.

Στα θετικά της επίσκεψης της ad hoc επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στη χώρα μας, καταγράφεται το μήνυμα που επιδιώκει να στείλει αυτή σύμφωνα με τον πρόεδρό της και δεν είναι άλλο από την ανάγκη «της Ευρώπης της αλληλεγγύης έναντι της Ευρώπης των φραχτών», το οποίο θα ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις.

«Θα μπορέσουμε ελπίζουμε να κάνουν ισομερή κατανομή των βαρών και να φύγουμε από την Ευρώπη των φραχτών και να έχουμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης. Ελπίζω να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι θα βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε χώρες όπως η Ελλάδα και θα προστατέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε ο κος Αγκραμούντ.

Την ανάγκη να συμβάλουν όλοι ώστε να αρθούν οι αιτίες αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κατά τον χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η «κραυγή» έρχεται από παντού και είναι ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.

Τόνισε, δε, ότι θα πρέπει η Ευρώπη να συμβιβαστεί με την ιδέα μίας φιλοξενίας και ένταξης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην παρούσα φάση και μέχρι να αρθούν οι αιτίες που γεννούν τις αυξημένες ροές.

«Η Ευρώπη εν συνόλω θα πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος των σοβαρών ευθυνών που ενυπάρχουν στο λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο για την παράταση αυτού του καθεστώτος γενικευμένης αποσταθεροποίησης. Πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες μετεγκατάστασης και η συμφωνία με την Τουρκία χωρίς να στήνονται βέβαια φραγμοί στα σύνορα και νέα τείχη και χωρίς να είναι ανεκτό κάποιες χώρες να καταθέτουν την αλληλεγγύη τους και κάποιες άλλες να μη συμβάλουν σε αυτή την πολιτική», υπογράμμισε ο κος Βούτσης και απευθύνοντας μήνυμα προς το εξωτερικό απηύθυνε έκκληση για τη διαμόρφωση ενός νέου συσχετισμού αξιών αλληλεγγύης, φιλοξενίας, φιλειρηνικής διάστασης, δικαιωμάτων και στήριξης των υπαρκτών συμβάσεων.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά