Κύριλλος από το Άγιο Όρος: Να επικρατήσει ομόνοια και ειρήνευση

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, στον σύγχρονο κόσμο των συγκρούσεων και των αντιθέσεων, χρειάζεται να επικρατήσει το πνεύμα της ομόνοιας και της ειρήνευσης, επισήμανε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, κατά την αντιφώνησή του στην επίσημη και πανηγυρική δοξολογία που έγινε προς τιμήν του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Ο Πατριάρχης Μόσχας εξέφρασε το σεβασμό του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους εκπροσώπους των είκοσι μοναστηριών του Αγίου Όρους και είπε ότι ως εκπρόσωπος του σύγχρονου ρωσικού μοναχισμού ήρθε να υποβάλει τα σέβη του στον αγιορείτικο μοναχισμό.

Παράλληλα, μίλησε για τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ρωσική Εκκλησία στο Άγιον Όρος, γεγονός που αποτυπώνεται και με τις επισκέψεις Ρώσων πολιτών στη μοναστική πολιτεία του Άθω. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συμπλήρωση χιλίων χρόνων από την έναρξη της παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος που γιορτάζεται φέτος και γι' αυτό το λόγο γίνεται και η προσκυνηματική επίσκεψη του Πατριάρχη.

Στην προσφώνησή του, ο πρωτοεπιστάτης του Αγίου Όρους, γέροντας Παύλος, από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, αναφέρθηκε στην ιστορία του Αγίου Όρους, στους αγώνες του για την Ορθοδοξία, τις περιόδους άνθησης αλλά και κρίσης που πέρασε. Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και ευχήθηκε για το ρωσικό λαό και τη ρωσική εκκλησία.

Στη δοξολογία παρέστησαν ο πολιτικός διοικητικής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, ο μητροπολίτης Μιλήτου, Απόστολος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, μέλη της Ιεράς Κοινότητας και μοναχοί από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους.
Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης μετέβη στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας, όπου του έγινε η παραδοσιακή αγειορείτικη φιλοξενία και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι), όπου και θα καταλύσει.

Σημειώνεται ότι ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος είναι ο γέροντας Ιερεμίας, ηλικίας 102 ετών, ο γηραιότερος μοναχός του Αγίου Όρους.
Πηγή: skai.gr