Κλείσιμο

Πρωτοφανής κρίση στη Δικαιοσύνη - Έρευνα για τα καταγγελλόμενα από Βγενόπουλο

Έρευνα για όσα προ ημερών κατήγγειλε ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος κατά της Προέδρου του Αρείου Πάγου και άλλων προσώπων διενεργείται από ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα έχει ανατεθεί στην αντεισαγγελέα του Αρείου
Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου και διεξάγεται, όπως επιβάλλεται, με απόλυτη μυστικότητα.

Παράλληλα επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο απέστειλε σήμερα Τρίτη ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, ζητώντας να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για όσα ο προ ημερών ο ίδιος κατήγγειλε σε βάρος της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Στην επιστολή του εκφράζει την απορία πως η καταγγελία του ακόμα δεν έχει τύχει διερεύνησης από τον αρμόδιο υπουργό στον οποίο και αποστέλλει, όπως αναφέρει το σύνολο της αναφοράς του. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου κατά τη χθεσινή εκδήλωση για τα 21 χρόνια της Εθνικής Σχολής Δικαστών, αναφέρει "κρείττον του λαλείν το σιγάν".

Η Πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πάντως κατά τη χθεσινή της ομιλία είχε κάνει λόγο ευθέως για μεθόδους σπίλωσης από εμπλεκόμενους σε ποινικές υποθέσεις κατά δικαστικών λειτουργών και είχε επισημάνει ότι οι δικαστές δεν πτοούνται από τέτοιες μεθόδους και θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους ερευνώντας υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς.

Η Πρόεδρος του
Αρείου Πάγου είχε χαρακτηρίσει "αθλιότητες" και "ανυπόστατα" τα καταγγελόμενα από τον επιχειρηματία Βγενόπουλο περί απόπειρας δωροδοκίας και παράβαση καθήκοντος με τη φράση "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται".

Για την υπόθεση Βγενόπουλου και για τους χειρισμούς επ’ αυτής δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ήδη διενεργείται έρευνα με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης για εισαγγελικούς λειτουργούς για τους οποίους έχει καταθέσει αναφορά ο εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, μεταξύ των οποίων και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει υπεύθυνος σε θέματα δικαστικής συνδρομής και εκδόσεων.

Παράλληλα με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διενεργείται από καιρό ποινική προκαταρκτική έρευνα για όσα ο εισαγγελέας Αγγελής αναφέρει ότι εμποδίστηκε στο να κάνει το έργο του. Μέχρι σήμερα, αν και έχει κληθεί ο κ. Αγγελής να καταθέσει ως τώρα δεν έχει προσέλθει.

Από την άλλη πλευρά σήμερα ξεκίνησε εκ νέου η εξέταση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των καταγγελιών της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη που διατείνεται ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο υπουργός και σήμερα Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής για πολλοστή φορά αρνήθηκε τα καταγγελλόμενα και τόνισε ότι η εισαγγελέας Τσατάνη τον θέλει κατηγορούμενο
και ο ίδιος αποτελεί στόχο διαφόρων κύκλων. Επίσης λόγος πολύς έγινε στην Επιτροπή για το αν είναι επιτρεπτό να προσκομιστεί η δικογραφία Βγενόπουλου στη Βουλή με τον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη να θεωρεί θεσμικό ατόπημα να ζητήσει Επιτροπή της Βουλής ποινική δικογραφία και να ελέγξει εμμέσως δικαστή για την κρίση του.

Η Πρόεδρος τη Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου αναφερόμενη στις αλλεπάλληλες έρευνες που γίνονται κατά ανωτάτων και ανωτέρων η άλλων δικαστών και εισαγγελέων έκανε λόγο για πρωτοφανή κρίση στη δικαιοσύνη.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου