Κλείσιμο

Έκτακτη βοήθεια €25 εκ. από την ΕΕ για τις αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα

Έκτακτη οικονομική βοήθεια 25 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση των δυνατοτήτων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου (EASO) στην Ελλάδα ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα χρήματα θα διατεθούν για την τοποθέτηση περισσότερων εμπειρογνωμόνων και μεταφραστών που χειρίζονται αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα, αλλά και τη δημιουργία κινητών μονάδων της EASO στα κέντρα καταγραφής που βρίσκονται στα νησιά.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η οικονομική βοήθεια υποστηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρώπης - Τουρκίας για το προσφυγικό, που προβλέπει ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επαναπροωθούνται στη γείτονα χώρα.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η ευρωτουρκική συμφωνία, στις 20 Μαρτίου, έχουν επαναπροωθηθεί λιγότεροι από 400 άνθρωποι, ενώ το ίδιο διάστημα έφτασαν στα ελληνικά παράλια περίπου 8.500 άνθρωποι.

Ο αρμόδιος επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απηύθυνε έκκληση στα κράτη-μέλη να προσφέρουν γρήγορα το προσωπικό που θα ενισχύσει τις δομές της EASO στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι Βρυξέλλες έχουν προσφέρει έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 262 εκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξει τις ελληνικές Αρχές, ευρωπαϊκές υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τις ανάγκες των προσφύγων.
Πηγή: skai.gr