Αιτήματα δικαστικής συνδρομής στον Παναμά στέλνουν οι Έλληνες οικονομικοί εισαγγελείς

Αιτήματα δικαστικής συνδρομής για πολλούς από τους αναφερόμενους στα ελληνικού ενδιαφέροντος Panama Papers που δημοσιοποιήθηκαν αργά χθες το βράδυ με την ευθύνη της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, ICIJ, υποβάλλουν εντός των προσεχών ημερών οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρής.

Τα αιτήματα που είναι ήδη έτοιμα θα αποσταλούν πρωτίστως, σύμφωνα με πληροφορίες, στις δικαστικές αρχές του Παναμά, προκειμένου να αποσταλούν στις ελληνικές δικαστικές αρχές πλήρη στοιχεία για τις υπεράκτιες εταιρείες, τους εκπροσώπους και τους δικαιούχους τους, που φιγουράρουν στις λίστες ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ήδη οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε συγκεκριμένα πρόσωπα (έλληνες πολίτες) που διέθεταν υπεράκτιες εταιρείες η ιδρύματα μέσω της δικηγορικής εταιρείας Mossak Fonseca τα αρχεία της οποίας δημοσιοποιήθηκαν προκαλώντας παγκόσμιο σάλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δημοσιοποίηση των ελληνικού ενδιαφέροντος "Αρχείων του Παναμά" οι οικονομικοί εισαγγελείς, με βάση όσα στοιχεία έχουν ήδη στα χέρια τους από άλλες έρευνες η πηγές, θα αποστείλουν, πλην του βασικού αιτήματος δικαστικής συνδρομής, και άλλα εξειδικευμένα αιτήματα στις αρχές του Παναμά για συγκεκριμένα πρόσωπα η εταιρείες που φιγουράρουν στη λίστα των Panama Papers.

Aλλωστε, πριν ακόμα από τη δημοσιοποίηση των αρχείων, ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτης Αθανασίου είχε δώσει εντολή ελέγχου σε βάθος για διάφορα πρόσωπα με αποτέλεσμα να διενεργηθούν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα σπίτια και σε επαγγελματικούς χώρους πολλών υπό έρευνα τελούντων πολιτών.

Παράλληλα με εντολή του κ. Αθανασίου ήδη έχουν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής, για άνοιγμα λογαριασμών και παροχή όλων των στοιχείων, για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, και σε άλλες χώρες με ιδιαίτερη έμφαση την Κύπρο.

Στο επίκεντρο των ερευνών για τα "Αρχεία Παναμά" βρίσκονται ήδη πρόσωπα, όπως ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο Σπύρος Μεταξάς και άλλοι για τους οποίους οι έρευνες έχουν προχωρήσει αρκετά.

Ανάμεσα στα ονόματα που είδαν από καιρό το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της International Consortium of Investigative Journalists (Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων) περιλαμβάνοντα και άλλα ονόματα όπως του Κων. Λαναρά, Π. Πετρίδη, Α. Πατούνη κ.ά.

Ήδη κλιμάκιο εισαγγελέων με την εποπτεία του κ. Παναγιώτη Αθανασίου και τη συμμετοχή άλλων εισαγγελικών λειτουργών (Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και άλλους) έχουν επικεντρώσει το έργο τους σε πρόσωπα και εταιρείες των Panama Papers.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου