Μηχανισμό αλληλεγγύης για το άσυλο με ποινές για τους απέχοντες προτείνει η Κομισιόν

Τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, με τη θεσμοθέτηση ενός νέου μηχανισμού δικαιότερης κατανομής των αιτήσεων για άσυλο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά χρηματικές ποινές για τους απέχοντες, πρότεινε σήμερα Τετάρτη η Κομισιόν,

Η πρόταση της Κομισιόν ουσιαστικά τροποποιεί το υπάρχουν μοντέλο, που προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο μπορούν να καταθέσουν αίτηση μόνο στη χώρα εισόδου στην Ε.Ε., που είναι συνήθως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Αναγνωρίζοντας το βάρος που έχουν επωμιστεί Αθήνα και Ρώμη, η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αναδιανέμει σε άλλα κράτη-μέλη τους αφιχθέντες, σε περίπτωση που ο αριθμός αιτήσεων για άσυλο υπερβεί τις δυνατότητες της χώρας εισόδου.

Ο αριθμός των αιτήσεων που θα μπορεί να χειριστεί η κάθε χώρα θα υπολογίζεται αντικειμενικά με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη. Εάν ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί αυτό το πλαφόν κατά πάνω από 50%, τότε όλες οι υπερβάλλουσες αιτήσεις θα στέλνονται αυτόματα σε άλλες χώρες τις Ένωσης.

Αν κάποιο κράτος-μέλος δε θέλει να λάβει μέρος στο μηχανισμό αναδιανομής, θα πρέπει να υποστηρίζει οικονομικά τους εταίρους του, πληρώνοντας «τέλος αλληλεγγύης» που θα ισοδυναμεί με 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που κανονικά θα του αναλογούσε.

«Όσοι παίζουν με την αλληλεγγύη πρέπει να καταλάβουν ότι δε γυρνάς την πλάτη σου στα προβλήματα των γειτόνων σου», δήλωσε αιχμηρά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Προσέθεσε ότι όλοι οι εταίροι οφείλουν να καταλάβουν πως η αλληλεγγύη είναι κεντρικό ζήτημα για την ενωμένη Ευρώπη, καθώς αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης το πρόβλημα σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα.

Στις ευθύνες τις κάθε χώρας θα λαμβάνεται επίσης υπόψη η συνεισφορά της στα προγράμματα μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων που έχει ήδη θέσει σε ισχύ η Ε.Ε. Κοινώς, αν μία χώρα έχει συνδράμει την Ελλάδα και την Ιταλία παίρνοντας πρόσφυγες από το έδαφός τους, θα έχει λιγότερες ευθύνες στο νέο «Δουβλίνο».
Πηγή: skai.gr