Βαρθολομαίος: Το ταξίδι στη Λέσβο θα έχει «οικουμενικό χαρακτήρα»

«H συνάντησή μας στη Μυτιλήνη με τον Πάπα Φραγκίσκο και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση», δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε σημερινή συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα Iλ Μεσατζέρο.

Παράλληλα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζει: «ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας χαρισματικός πνευματικός ηγέτης με παγκόσμια αναγνώριση και η επίσκεψή του στο νησί της Λέσβου θα προβληματίσει εκατομμύρια ανθρώπων».

Μιλώντας στην Iλ Μεσατζέρο o Βαρθολομαίος υπογραμμίζει ότι «η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα να πράξει τα δέοντα μπροστά σε ένα τόσο θλιβερό φαινόμενο -το δράμα των προσφύγων- το οποίο και προσβάλλει την ανθρώπινη συνείδηση και τον πολιτισμό μας».

«Δεν πρόκειται για μια επίσκεψη με πολιτικές προεκτάσεις»


Πλήρης ταύτιση απόψεων, λοιπόν, ανάμεσα στο Φανάρι και στο Βατικανό, σε ό,τι αφορά τους στόχους του ταξιδιού αυτού. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι: «δεν πρόκειται για μια επίσκεψη με πολιτικές προεκτάσεις» αλλά «για ένα ταξίδι με σαφέστατο οικουμενικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα».

Η Αγία Έδρα, όμως, δεν κρύβει τις σοβαρές ενστάσεις της σχετικά με την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για τους πρόσφυγες: όπως επαναλαμβάνουν και οι γνωστότερες καθολικές εθελοντικές οργανώσεις, δεν λαμβάνεται υπόψη η βούληση των προσφύγων για την μετεγκατάστασή τους, ενώ, παράλληλα, στην Τουρκία δεν τυγχάνουν πάντα σεβασμού τα κύρια ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με το ταξίδι τους στην Λέσβο θα προσπαθήσουν να αφυπνίσουν όλες τις συνειδήσεις», γράφει η ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντε λα Σέρα. Με κύριο στόχο, «να μην χάσει, η Ευρώπη, την ψυχή της».

Πηγή: Deutsch Welle - Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη