Κομισιόν: «Έσχατη λύση» και σε «συγκεκριμένες περιπτώσεις» η κράτηση προσφύγων

Ως «ως έσχατη λύση», η οποία προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε «πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις» χαρακτηρίζει η Κομισιόν την κράτηση αιτούντων άσυλο και μεταναστών. 

Κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ότι τα νησιά Χίος και Λέσβος έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Έρνστ Τόβε 
ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία όντως προβλέπει κάτι τέτοιο, αλλά «ως έσχατη λύση».

Προσέθεσε δε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα δικαιώματα των παράτυπων μεταναστών γίνονται σεβαστά. Όσον αφορά τις επιστροφές ή την κράτηση μεταναστών, η Ερνστ Τόβε διαβεβαίωσε ότι όλες οι διαδικασίες είναι απόλυτα συμβατές με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία και προσέθεσε πως η Επιτροπή μεριμνά ούτως ώστε να βρίσκονται οι κατάλληλες λύσεις σε περιπτώσεις που αφορούν ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Εξάλλου, η κ. Τόβε δήλωσε ότι η Επιτροπή αναλύει προσεκτικά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε η Άγκυρα στις 5 Απριλίου και οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τις 7 Απριλίου, ούτως ώστε οι Σύροι που επιστρέφονται από τα ελληνικά νησιά να μπορούν να ζητήσουν από την Τουρκία να τους αναγνωριστεί καθεστώς προσωρινής προστασίας. Όπως είπε, οι τουρκικές Αρχές απέστειλαν επιστολή στην Επιτροπή παρέχοντας όλες τις αναγκαίες αποσαφηνίσεις σχετικά με την προστασία των Σύρων προσφύγων.

Τέλος, όσον αφορά τους ενισχυμένους συνοριακούς ελέγχους που προτίθεται να εφαρμόσει η Αυστρία στα σύνορά της με την Ιταλία, η Επιτροπή εξακολουθεί να εκφράζει την ανησυχία της και δηλώνει ότι τελεί εν αναμονή πρόσθετων διευκρινίσεων από τις αυστριακές Αρχές, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.

Στο μεταξύ, σε 53.925 υπολογίζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις ήταν μόλις 30, το τελευταίο 24ωρο, και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 7.178.
Πηγή: skai.gr