Προς απόσυρση ή τροποποίηση η «ομερτά» των βουλευτών

Τελικά οι βουλευτές δεν θα καλούνται πιθανότατα «να πάρουν τα μυστικά στον τάφο τους». Τουλάχιστον όχι με την υπογραφή «δήλωσης εχεμύθειας», που προέβλεπε το σχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας, τον οποίο προωθεί ο Νίκος Βούτσης.
 
Η οριστικοποίηση του σχεδίου, που θα καθορίσει και αν η επίμαχη διάταξη για την ιδιότυπη «ομερτά» θα αποσυρθεί πλήρως ή θα τροποποιηθεί, αναμένεται την προσεχή Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
 
Προς το παρόν ο Πρόεδρος της Βουλής, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση την πρόθεσή του να κάνει αποδεκτές τις ενστάσεις για τη συγκεκριμένη διάταξη, βάσει της οποίας, με την ανάληψη των καθηκόντων τους οι βουλευτές θα ήταν υποχρεωμένοι να υπογράφουν δήλωση εχεμύθειας, που θα τους απαγόρευε να χρησιμοποιήσουν προς ίδιον όφελος ή προς όφελος τρίτων εμπιστευτικά έγγραφα ή πληροφορίες, που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
 
Η εν λόγω πρόβλεψη προκάλεσε πλήθος επικριτικών σχολίων από βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που έκριναν από άσκοπη έως υπερβολική την επιβολή του μέτρου.
 
«Ανταποκρίνομαι στο αίτημα για μη υπογραφή της δήλωσης εχεμύθειας. Θα είναι σε γνώση του βουλευτή ότι η τήρηση του Κανονισμού συμπεριλαμβάνει και την γνώση του στον Κώδικα Δεοντολογίας», σημείωσε ο Νίκος Βούτσης, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει την αλλαγή που θα επέλθει στον Κώδικα και την τελική πρόβλεψη.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά