Κομισιόν, Γερμανία και Τουρκία βλέπουν θετικά τις πρώτες επαναπροωθήσεις

Θετικά μηνύματα για τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό έστειλαν Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η ίδια τη Τουρκία, παρά τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στα ελληνικά νησιά.

«Δεν έχουμε πετύχει τα πάντα ακόμα, αλλά οι πρώτες ημέρες έχουν δείξει ότι οι εξελίξεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Για «καλή αρχή» έκανε λόγο στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι ακόμα οι «αριθμοί είναι μικροί», με δεδομένο ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε πρώιμη φάση υλοποίησης, όμως εκτίμησε ότι με την πάροδο των ημερών οι επαναπροωθήσεις θα αυξηθούν.

«Είναι καλύτερο να αρχίζεις [...] με αργούς [ρυθμούς], πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου [το έργο] να κλιμακωθεί», συμπλήρωσε ο έλληνας επίτροπος.

Η μείωση στους αριθμούς των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία δείχνει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής λειτουργεί, δήλωσε από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Φινλανδία, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μειώθηκε τις δύο τελευταίες ημέρες σε 350.

Οι πρώτες επαναπροωθήσεις προς τα τουρκικά παράλια έλαβαν χώρα τη Δευτέρα, όταν 202 άνθρωποι στάλθηκαν από τη Λέσβο και τη Χίο στο τουρκικό λιμάνι του Δικιλί.

Ωστόσο, το πρόγραμμα επαναπροωθήσεων έχει έκτοτε «παγώσει» και δεν αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως την Παρασκευή.

Χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης στα ελληνικά νησιά έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο της τελευταίες ημέρες. Άτομα για τα οποία εκκρεμεί η εξέταση της αίτησης δεν επιτρέπεται να σταλούν στην Τουρκία.

Συνολικά στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 53.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Πηγή: skai.gr