Πειραιάς: Νέα επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών - Κράτος εν κράτει μερικές ΜΚΟ

Στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε2, οι λιμενικοί ζητούν αυτή την ώρα από τους πρόσφυγες να πάρουν τις σκηνές τους από το χώρο που δένουν τα πλοία και να τις μεταφέρουν στο χώρο επιβατών, προκείμενου να απελευθερώσουν χώρους του λιμανιού.

Παράλληλα, το λιμενικό προσπαθεί να πείσει 300 Αφγανούς να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να μεταφερθούν στο χώρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

Στόχος είναι έως την Παρασκευή το λιμάνι να έχει αδειάσει από τους 4.730 πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες Δευτέρα σημειώθηκαν επεισόδια και μικροτραυματισμοί την ώρα του βραδινού συσσιτίου.

Σημειώνεται ότι ως κράτος εν κράτει λειτουργούν ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στον Πειραιά, κυρίως του εξωτερικού, φτάνοντας στο σημείο να απαγορεύσουν στους δημοσιογράφους να τραβήξουν πλάνα και συμβουλεύοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες τι να πράξουν σε θέματα ασύλου ή μεταφοράς.

Είναι ενδεικτικό ότι τη Δευτέρα μέλη ΜΚΟ προσέγγισαν μετανάστες που είχαν ανέβει σε λεωφορείο για να μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας της Μαλακάσας, και τούς είπαν να κατέβουν αναφέροντας ότι μόνο από τον Πειραιά έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Οι μετανάστες κατέβηκαν από το λεωφορείο και παρέμειναν στο λιμάνι. 

Πολλές από τις εντός ή εκτός εισαγωγικών ΜΚΟ δεν είναι καταγεγραμμένες σε κάποιο μητρώο, ενώ σε ερώτηση των δημοσιογράφων στον γγ. του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννη Ταφύλλη για τη συμπεριφορά ορισμένων εξ αυτών δήλωσε «κάντε υπομονή, γιατί οι μετανάστες θα φύγουν και μετά οι ΜΚΟ δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.»

Τη Δευτέρα στο λιμάνι όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 4.730 μετανάστες και πρόσφυγες σημειώθηκαν επεισόδια και μικροτραυματισμοί την ώρα του βραδινού συσσιτίου.

Σημειώνεται ότι ανάλογα φαινόμενα με ορισμένες ξένες ΜΚΟ παρατηρούνται και στην Ειδομένη, ενώ η ένταση στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε Ειδομένη και Πειραιά, αλλά και στα κέντρα φιλοξενίας, αυξάνεται, την ίδια ώρα που είναι συνεχείς οι ροές μεταναστών προς την Ελλάδα, παρά την έναρξη των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, 100 μετανάστες που επρόκειτο να επαναπροωθηθούν σήμερα Τρίτη στην Τουρκία από τη Χίο έχουν εξαφανιστεί και δεν βρίσκονται πουθενά, σύμφωνα με το politischios.gr.

Πηγή: skai.gr - Δημήτρης Λάππας