Σχεδόν 5.000 πρόσφυγες στον Πειραιά στον απόηχο των πρώτων 202 επαναπροωθήσεων

Το πρώτο βήμα στην επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία πραγματοποίησαν σήμερα οι δύο χώρες, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, με τις προκλήσεις ωστόσο να παραμένουν τόσο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία των χιλιάδων που παραμένουν στην Ελλάδα όσο και τη διαχείριση όσων έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο στα νησιά.

Σε 4.730 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες
που παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Λιμενικού, με τον αριθμό να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς για πρόσφυγες και μετανάστες, παρά το γεγονός ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση του χώρου έως το Πάσχα, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στον ΣΚΑΪ, ο υπεύθυνος του κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας δήλωσε βέβαιος πως όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα έχουν απομακρυνθεί έως τις 12 Απριλίου, και κατά πάσα πιθανότητα νωρίτερα.

Ωστόσο, πολλοί πρόσφυγες αρνούνται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, εν μέρει λόγω φόβων ότι θα βρεθούν απομονωμένοι μακριά από πόλεις αλλά και ανησυχώντας πως θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Άρχισαν οι επαναπροωθήσεις

Το πρόγραμμα επαναπροωθήσεων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα Δευτέρα, με την επιστροφή στη γείτονα χώρα συνολικά 202 ατόμων που δεν είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο.

Οι 202 επαναπροωθούμενοι μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο και τη Χίο στο τουρκικό λιμάνι του Δικελί, με πλοία ναυλωμένα από την ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία Frontex.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας οι περισσότεροι από τους 202 ήταν υπήκοοι Πακιστάν και Αφγανιστάν και χώρες της ανατολικής Ασίας και της Αφρικής.

Ως αντάλλαγμα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, 32 πρόσφυγες που είχαν ήδη καταγραφεί στην Τουρκία μετεγκαταστάθηκαν στη Γερμανία, φτάνοντας στο Ανόβερο με δύο πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη, ενώ ακόμα 11 πρόσφυγες έφτασαν στη Φινλανδία. Σύμφωνα με την Κομισιον, νέες πτήσεις από την Τουρκία με προορισμό την Ολλανδία αναμένονται την Τρίτη.

Στα νησιά πάντως παραμένουν χιλιάδες άνθρωποι που έχουν υποβάλει αιτήσεις για άσυλο, που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να επαναπροωθηθούν προτού κριθεί το αίτημά τους.

Την ανάγκη να γίνουν βήματα προόδου από τουρκικής, ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς για να εφαρμοστεί πλήρως η πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό υπογράμμισε από την Άγκυρα ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παρά τις καταγγελίες φιλανθρωπικών οργανώσεων ότι η Τουρκία δεν πληροί τις νομικές προϋποθέσεις ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια όσων επαναπροωθούνται στο έδαφός της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως όλα τα συμφωνηθέντα από την πλευρά της Άγκυρας όσον αφορά το νομικό πλαίσιό της έχουν τηρηθεί.
Πηγή: skai.gr