Κλείσιμο

Σύγχυση στην Ειδομένη από φήμες περί εναλλακτικής διαδρομής μέσω Αλβανίας

Σύγχυση προκλήθηκε το πρωί στον καταυλισμό της Ειδομένης από την ανάρτηση σε πίνακα ενός χαρτιού με το λογότυπο του «Newsthatmoves» (ειδησεογραφικό πρότζεκτ για την ενημέρωση των προσφύγων που κινούνται στη βαλκανική οδό), που αναφερόταν στο ενδεχόμενο να καταστεί η Αλβανία μέρος της διαδρομής των προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη εξαιτίας της παρούσας κατάστασης (με κλειστή τη δίοδο στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ).

Το χαρτί αυτό που αναρτήθηκε σε πίνακα, όπως και προηγούμενες ανακοινώσεις του «Newsthatmoves» για την ενημέρωση των προσφύγων (π.χ. πληροφορίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας), στη συνέχεια απομακρύνθηκε, αλλά στο μεταξύ προκλήθηκε σύγχυση καθώς μερικοί πίστεψαν ότι μπορούν να περάσουν από την Αλβανία και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ορισμένοι, μάλιστα, όπως η Ντοά από τη Συρία άρχισαν να ψάχνουν πού είναι αναρτημένο αυτό το χαρτί καθώς, όπως έλεγαν, «κάποιοι μας είπαν πως τα σύνορα είναι ανοιχτά προς την Αλβανία και μπορούμε να περάσουμε».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακοίνωση αυτή δεν αναφέρεται ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά, αλλά σημειώνεται ότι με τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ να είναι κλειστά, «οι πρόσφυγες που πηγαίνουν στη Δυτική Ευρώπη ενδέχεται να δοκιμάσουν εναλλακτικές της βαλκανικής οδού διαδρομές».

Στη συνέχεια επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- πως τα σύνορα (Ελλάδας-Αλβανίας) αφορούν κυρίως ορεινό τοπίο, ότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν από τις αρχές, ενώ γίνεται ακόμη αναφορά στο πώς προετοιμάζεται η Αλβανία για την υποδοχή προσφύγων, αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ένας πρόσφυγας (ποια είναι τα δικαιώματά του) εάν βρεθεί στην Αλβανία. Αναφέρεται ακόμη ότι οι πρόσφυγες μπορούν να παρακάμψουν την ΠΓΔΜ μπαίνοντας στην Αλβανία από την Ελλάδα διασχίζοντας τα 212 χιλιόμετρα των Ελληνοαλβανικών συνόρων.

Μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε, το σχετικό link στην ιστοσελίδα του «Newsthatmoves» απομακρύνθηκε προκειμένου «να μην υπάρξει παρερμηνεία», όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ματ Αμπούντ από το ειδησεογραφικό αυτό project, ενώ έγινε και αναδημοσίευση παλαιότερης ανάρτησης, με τίτλο «Όλα τα σύνορα παραμένουν κλειστά: κίνδυνοι και ρίσκα» στην ιστοσελίδα του «Newsthatmoves» για να διασαφηνιστεί η κατάσταση.
Πηγή: skai.gr