Μουζάλας: Εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ή «πολλές Ειδομένες»

Αναγκαία χαρακτηρίζει ο Γιάννης Μουζάλας την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, προειδοποιώντας πως «η άλλη λύση είναι πολλές Ειδομένες».

Όπως διευκρινίζει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εποχή, στη συμφωνία προβλέπεται η μετεγκατάσταση όσων έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα. «Για πρώτη φορά άνοιξε νόμιμος δρόμος προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες, με επανεγκατάστασή τους από την Τουρκία χωρίς να περνάνε το Αιγαίο» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για τη δυνατότητα
ανταπόκρισης της υποστελεχωμένης υπηρεσίας Ασύλου στις αυξημένες ανάγκες, ο υπουργός ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Υπηρεσίας με «αρκετές προσλήψεις», και τη συμπλήρωση των αναγκών με 2.000 άτομα προσωπικό ειδικά στο άσυλο από την Ευρώπη ώστε με τη συνεργασία όλων οι διαδικασίες «να γίνονται απευθείας στα νησιά».

Αναφορικά με τις
30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι πρόκειται για ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με όρους «στοιχειώδους αξιοπρέπειας». Δηλαδή να έχουν στέγη, τροφή, νερό, τουαλέτα και γιατρό. Να δοθεί «στο χάος μια μορφή» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, θα ακολουθήσουν εγκαταστάσεις μονιμότερες (σαν τον Ελαιώνα) και θα διαχωριστούν οι οικογένειες Σύρων και Αφγανών. Στη προσπάθεια θα ενταχθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διευκόλυνση της οποίας είναι στα σκαριά νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά την
απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη επανέλαβε την πρότασή του, ότι δηλαδή πρέπει να πεισθούν οι άνθρωποι να μετεγκατασταθούν σε άλλους χώρους με κατάλληλες συνθήκες.

Αντίθετος στη δημιουργία μιας Ευρώπης- φρούριο και στην ταύτιση του θύματος με τον θύτη τάσσεται στο μεταξύ ο Αλέκος Φλαμπουράρης, σχολιάζοντας τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και την προσπάθεια σύνδεσης των προσφύγων με την τρομοκρατία. 

«Η Ελλάδα πρωτοπορεί στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» τόνισε στο μεταξύ από την Ειδομένη, την οποία επισκέφθηκε το πρωί, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Σε 50.236 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται μέχρι στιγμής στην επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη βόρεια Ελλάδα (28.507), σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr