Κλείσιμο

Διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας με στόχο ΠΓΔΜ και Αυστρία για το προσφυγικό

Αυστηρά διαβήματα προς την ΠΓΔΜ και τη Σερβία για τη στάση που έχουν τηρήσει απέναντι στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση έκανε η Ελλάδα, μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Με τα διαβήματα, η Αθήνα προειδοποιεί για κίνδυνο επιπτώσεων στις διμερείς σχέσεις αν οι δύο βαλκανικές χώρες δεν αλλάξουν τη στάση τους, κίνηση που κυρίως απευθύνεται προς την ηγεσία των Σκοπίων, η οποία ουσιαστικά έχει διατάξει το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος.

Η Αθήνα βρίσκεται σε έντονη διπλωματική αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα με τις χώρες που, προεξάρχουσας της Αυστρίας, έχουν προκαλέσει ντόμινο αυστηρών ελέγχων στα σύνορα του Βαλκανικού Διαδρόμου, ουσιαστικά μετακυλίοντας τις συνέπειες στη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει ανακαλέσει την πρέσβη της στην Αυστρία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της Βιέννης, η οποία εδώ και δύο εβδομάδες έχει επιβάλει αυστηρό πλαφόν στις ημερήσιες εισροές προσφύγων, δεχόμενη κάθε μέρα μόνο 80 αιτήσεις για άσυλο και ακόμα 3.200 πρόσφυγες που δηλώνουν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους πέραν της αυστριακής επικράτειας.

Οι κινήσεις της Αυστρίας έχουν προκαλέσει την εντονότατη ενόχληση της Γερμανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να ενημερώνει την αυστριακή κυβέρνηση πως οι αποφάσεις της αντίκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κυνηγώντας και αυτή τη διάσταση, η Αθήνα έχει ζητήσει τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το κατά πόσον οι αποφάσεις της Βιέννης συνάδουν με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

Παρά ταύτα, η Βιέννη φαντάζει αποφασισμένη να επιμείνει στην πολιτική της, θέση την οποία εξέφρασε εκ νέου την Τρίτη ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας στο πλευρό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι εν λόγω πληροφορίες μεταδόθηκαν πρώτα από «Το Βήμα» και επιβεβαιώθηκαν από αξιωματούχο του ΥΠΕΞ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης