ΕΛΛΑΔΑ

ΖΗΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ


Βενιζέλος: Πληθαίνουν τα γεγονότα που δοκιμάζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

«Ενδεικτική» αναφορά σε ενέργειες της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο που ζητά θεσμική ενημέρωση από τους κυρίους Παρασκευόπουλο και Παπαγγελόπουλο

 
Για γεγονότα «που προκαλούν βαθύτατη ανησυχία για το επίπεδο προστασίας της εξωτερικής και κυρίως της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», τα οποία «πυκνώνουν» και «έχουν ως κοινό παρονομαστή τη δοκιμασία των θεσμικών εγγυήσεων της εξωτερικής και εσωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης»  κάνει λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος «ενδεικτικά», όπως σημειώνει ο ίδιος, σε σειρά ενεργειών της Προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Επί τέτοιων γεγονότων - περιλαμβανομένων των ενεργειών και αποφάσεων της κ. Θάνου που ο ίδιος απαριθμεί - ζητά ο κ. Βενιζέλος επίσημη ενημέρωση από την αρμόδια ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με σημερινή επιστολή του προς την πρόεδρο, Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει:

1) την έγκληση για εξύβριση και δυσφήμηση που υπέβαλε η κυρία Θάνου  κατά του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Αθηνών κ. Σταύρου Τσακυράκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εγκαλούσα είναι πειθαρχικώς προϊσταμένη όλων των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κάποια από τα οποία θα επιληφθούν της ποινικής δικογραφίας και θα ασκήσουν εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα, ενώ ήδη το ΔΣ της Ένωσης έχει εκδώσει – κατά πλειοψηφία – επιστολή δια της οποίας προκύπτει ότι τάσσονται υπέρ της κ. Θάνου στο ζήτημα αυτό, όπως σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος.

2) το γεγονός ότι στην περίπτωση Βγενόπουλου (τον οποίον δεν κατονομάζει) αντί να διαταχθεί έρευνα για το σύνολο των καταγγελιών, στις οποίες και ο ίδιος ο επιχειρηματίας προέβη κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε όταν η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, η Πρόεδρος του ΑΠ παρήγγειλε πειθαρχικού χαρακτήρα έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως εφετών που έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία και ότι - όπως ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ - «αναλαμβάνει η ίδια (;)  η Πρόεδρος του ΑΠ τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής» και

3) ότι προ ημερών ολοκληρώθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση που είχε παραγγείλει η κ. Θάνου ως Πρόεδρος του ΑΠ κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και της αρχαιότερης εισαγγελέως εφετών Αθηνών «που συμπτωματικά ελέγχεται και πάλι τώρα πειθαρχικά για τη δικανική της κρίση να θέσει στο αρχείο την παραπάνω δικογραφία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Βενιζέλου

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2016
 
                                                                Προς
την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης                Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας                      κα Τασία Χριστοδουλοπούλου
 
Κυρία Πρόεδρε,
τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν γεγονότα που έχουν ως κοινό παρονομαστή τη δοκιμασία των θεσμικών εγγυήσεων της εξωτερικής και εσωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Αναφέρω ενδεικτικά : 

1. Η κυρία Πρόεδρος του Αρείου Πάγου υπέβαλε έγκληση για εξύβριση και δυσφήμηση κατά του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Αθηνών κ. Σταύρου Τσακυράκη  για εκφράσεις που περιλαμβάνονται σε σχόλιο του για την πρωτοβουλία της να απευθυνθεί με επιστολή της στους ομολόγους της των κρατών - μελών της ΕΕ προκειμένου να διατυπώσει τις προσωπικές πολιτικές της απόψεις και όχι τις θέσεις του Δικαστηρίου του οποίου προεδρεύει εντός του κύκλου των συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων της. Στη συνέχεια το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε, κατά πλειοψηφία, ανακοίνωση για εκκρεμή πλέον ποινική υπόθεση τασσόμενο ευθέως υπέρ της εγκαλούσας που έχει προβεί και σε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής. Η εγκαλούσα όμως είναι πειθαρχικώς προϊσταμένη όλων των μελών της Ένωσης, κάποια από τα οποία θα επιληφθούν της ποινικής δικογραφίας και θα ασκήσουν εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα.

 2. Ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών έθεσε στο αρχείο δικογραφία που αφορά γνωστό πρόσωπο της επιχειρηματικής κοινότητας, το οποίο σε συνέντευξη του αναφέρθηκε σε ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της εισαγγελίας και σε παρεμβάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης. Αντί όμως να διαταχθεί έρευνα για το σύνολο των καταγγελιών, ανακοινώνεται στα ΜΜΕ ότι η κυρία Πρόεδρος του ΑΠ παρήγγειλε πειθαρχικού χαρακτήρα έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως εφετών που έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία και ότι αναλαμβάνει η ίδια (;)  η Πρόεδρος του ΑΠ τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής για ζήτημα που πληροφορούμεθα ότι ήταν αντικείμενο ταυτόσημης έρευνας που διεξήγαγε προ ολίγου χρόνου αντεισαγγελέας του ΑΠ με παραγγελία της κας Εισαγγελέως του ΑΠ.

 3. Πριν λίγες ημέρες - πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ - ότι ολοκληρώθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση που είχε παραγγείλει η κυρία Πρόεδρος του ΑΠ κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και της αρχαιότερης εισαγγελέως εφετών Αθηνών που συμπτωματικά ελέγχεται και πάλι τώρα πειθαρχικά για τη δικανική της κρίση να θέσει στο αρχείο την παραπάνω δικογραφία. Δικογραφία της οποίας - όπως πληροφορούμεθα από τα ΜΜΕ - καλώς  επιλήφθηκε η συγκεκριμένη εισαγγελική λειτουργός σύμφωνα με το πόρισμα πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης που, όπως προαναφέρθηκε, διενήργησε αντεισαγγελέας του ΑΠ.

Τα γεγονότα αυτά προκαλούν βαθύτατη ανησυχία για το επίπεδο προστασίας της εξωτερικής και κυρίως της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Το ζήτημα βρίσκεται στην καρδιά του κράτους δικαίου και των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η σχετική πληροφόρηση προέρχεται όμως από την ειδησεογραφία και όχι από μια κοινοβουλευτικά οργανωμένη διαδικασία που θα επιτρέψει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ενημερωθεί επισήμως και να αξιολογήσει γεγονότα και καταστάσεις προστατεύοντας τους θεσμούς. 

Επειδή ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης έχει τη συνολική θεσμική ευθύνη για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αποκλειστική αρμοδιότητα να κινήσει πειθαρχικό έλεγχο επί ανωτάτων δικαστικών λειτουργών και συντρέχουσα αρμοδιότητα να κινήσει πειθαρχικό έλεγχο επί των άλλων δικαστικών λειτουργών και  επειδή στον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες του Υπουργού επί σημαντικών θεμάτων, ζητώ να κληθούν ενώπιον της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ μας ο κ. Υπουργός και ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης.
 
                                                                                        Με τιμή
  
                                                                                       Ευάγγελος Βενιζέλος 
Δορυφορική απεικόνιση της φωτιάς στην Ζάκυνθο από τον Copernicus
Φανερώνουν, σε χαμηλή ανάλυση, το πυκνό σώμα καπνού και την έκταση του μετώπου.
15.09.2019, 23:37
Ένας νεκρός από αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στην πλατεία Αμερικής
Το θύμα είναι Αφγανός και δολοφονήθηκε με μαχαίρι. Έγιναν προσαγωγές.
15.09.2019, 23:04
Μεγάλο κύκλωμα που εισήγαγε όπλα από την Αλβανία διέλυσε η Αστυνομία
Έξι συλλήψεις. Η οργάνωση είχε δύο πυρήνες, στην Κρήτη και την Αλβανία.
15.09.2019, 21:27
Τούρκοι ψαράδες σαρώνουν τα ελληνικά νερά
Τα τουρκικά αλιευτικά φτάνουν ακόμα και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνικά νησιά.
15.09.2019, 20:38
Βόλος: Απανθρακωμένο πτώμα εντοπίστηκε στα Πλατανίδια
Λίγο πριν από τις 12.00 το μεσημέρι εντοπίστηκε σε αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα, στην περιοχή Πλατανίδια...
15.09.2019, 14:29
Κεφαλονιά: Εντοπίστηκε σκάφος με 35 πρόσφυγες στην Παλλική
Σκάφος με 35 πρόσφυγες/μετανάστες εντοπίστηκε από την Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά...
15.09.2019, 13:03
Εξιχνιάστηκε υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων μέσω ίντερνετ με δράστη 28χρονο
Δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 28χρονου για πορνογραφία ανηλίκων και παράνομη βία, σχηματίστηκε...
15.09.2019, 12:52
Μάχη με τις φλόγες όλη την νύχτα στη Ζάκυνθο (upd)
Υπάρχουν αναφορές για δύο κατεστραμμένα σπίτια.
15.09.2019, 12:29
Στον εισαγγελέα οδηγούνται 4 άτομα για τα επεισόδια στα Εξάρχεια
Σύλληψη τεσσάρων ατόμων για τα χθεσινά επεισόδια στην οδό Σπ.Τρικούπη, στα Εξάρχεια. Οι συλληφθέντες...
15.09.2019, 12:12
Καραμανλής: Προχωρούν κανονικά τα έργα για το Μετρό Θεσσαλονίκης
Στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Καραμανλής ξεκαθαρίζει ότι οι επεκτάσεις του μετρό Θεσσαλονίκης θα...
15.09.2019, 11:47

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.