Οι νέες βελτιωμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών

Τις νέες βελτιωμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εργασίας έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε συσκέψεις που θα έχει με τους αρμόδιους υπουργούς, θα αποφασιστούν οι τελικές θέσεις της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν την Δευτέρα το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό προβλέπει:

Αρχικά
τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΓΑ, από τις επτά που υπάρχουν σήμερα οι δύο είναι προαιρετικές.

Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα να μπορούν οι αγρότες ανά τριετία να αλλάζουν ασφαλιστική κλάση, καθώς η επιλογή της χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας θα συνδέεται με αντίστοιχες μειώσεις στις συντάξεις τους.

Η βελτιωμένη πρόταση προβλέπει επίσης άμεση σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παρεχόμενες συντάξεις.

Το θέμα της διατήρησης του ΟΓΑ ως αυτοτελούς ταμείου ασφάλισης των αγροτών είναι ένα ζήτημα επί του οποίου την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός.

Επί του θέματος αυτού, το υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει τις προτάσεις του με όλες τις παραμετρικές αλλαγές για τη μεταβατική περίοδο αναδιοργάνωσης του ΟΓΑ, είτε ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, είτε διατηρηθεί ως ξεχωριστό Ταμείο.

Την ίδια ώρα, οι λεγόμενοι σκληροί αγρότες της Νίκαιας και του Προμαχώνα δηλώνουν οτι δεν θα συμμετάσχουν στην συνάντηση με τον Αλέξη Τσιπρα και προγραμμάτισαν σύσκεψη για αύριο το μεσημέρι στη Νίκαια.

Ασφυκτική παραμένει για τέταρτη ημέρα η κατάσταση στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, από τα αντι-μπλόκα που έχουν στήσει επί βουλγαρικού εδάφους οι οδηγοί φορτηγών της γειτονικής χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολυήμερη ταλαιπωρία που υφίστανται το τελευταίο διάστημα.
Πηγή: skai.gr