Σφοδρή κόντρα Κωνσταντοπούλου - Παρασκευόπουλου για τηλεοπτικές άδειες

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και της τέως Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στα περιθώρια της γενικής συνέλευσης των διοικητικών δικαστών, για το αν είναι ή όχι συνταγματική η ρύθμιση για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Ο υπουργός υποστήριξε πως ακόμα κι αν η άποψη της αντιπολίτευσης για τη σύνθεση των ανεξάρτητων Αρχών είναι σωστή, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, άρα η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση με βάση την αρχή της επιείκειας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου αντέδρασε έντονα, λέγοντας πως είναι αδιανόητο να επικαλείται η εξουσία την αρχή της επιείκειας, προσθέτοντας πως ο υπουργός «ψεύδεται, αφού η κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει το ΕΣΡ».

Δηλώσεις σχετικά έκαναν και ο Μάκης Βορίδης από την ΝΔ, αλλά και ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι κινείται με πολιτικά κίνητρα και με πολιτική επιλογή διαχειρίστηκε το ΕΣΡ κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Νίκος Παρασκευόπουλος

Για το ζήτημα το συνταγματικό που έχει προκύψει, είναι ένα ζήτημα μετάφρασης των δυο εδαφίων (αρ.15 και 101Α). Ακόμη όμως κι αν ισχύει αυτό που λέει η αντιπολίτευση, ότι δηλαδή το ΕΣΡ είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ΕΣΡ. Ακούω την άποψη να αναβιώσει το ΕΣΡ, όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει το ζήτημα της ανύπαρκτης σύνθεσης του.

Όταν το ίδιο το Σύνταγμα παραπέμπει στο ΕΣΡ και αυτό δεν υπάρχει, πρέπει να δώσουμε μια λύση γιατί το ίδιο το Σύνταγμα ζητά να υπάρχει έλεγχος του κράτους στα ζητήματα των ΜΜΕ. Άλλωστε, με βάση την αρχή της επιείκειας, αν το Σύνταγμα ορίζει κάτι και αυτό δεν υπάρχει, τότε ο εφαρμοστής θα πρέπει να γίνει και νομοθέτης.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Λυπάμαι που άκουσα τον υπουργό να λέει για αρχή επιείκειας έναντι της εξουσίας. Σίγουρα η αρχή αυτή δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά τους πολίτες. Λυπάμαι που άκουσα απόπειρα επηρεασμού της δικαστικής κρίσης ως προς τη συνταγματική εκτροπή για τις ανεξάρτητες Αρχές.

Το ΕΣΡ υπάρχει, λέτε ψέματα. Ξέρετε ότι η κυβέρνηση με εκπρόθεσμη τροπολογία έπαυσε όλα τα εν ενεργεία μέλη του και με μία φωτογραφική διάταξη διέλυσε τις ανεξάρτητες Αρχές. Αυτό που συμβαίνει είναι συνταγματική εκτροπή, που η κυβέρνηση αποφάσισε και δε φταίει ο κακός καιρός.

Μάκης Βορίδης

Οι δικαστές του ΣτΕ που θα κρίνουν το θέμα θα το εξετάσουν σε βάθος. Δεν χρειάζεται εμείς να υποδείξουμε την κατεύθυνση. Όσον αφορά τη λήξη της θητείας των μελών, έγινε με νομοθετική παρέμβαση, η επιλογή ήταν πολιτική και αντισυνταγματική. Τα τέσσερα εναπομείναντα μέλη μπορούσαν να κρίνουν. Αλλά μην έρχεται εδώ η κυβέρνηση και μας λέει «τι να κάνουμε δεν υπαρχει ΕΣΡ», όταν αυτή το τερμάτισε, είναι παραλογισμός.

Βασίλης Λεβέντης

Μονο στο ΕΣΡ το Σύνταγμα είναι τόσο σαφές, πουθενά αλλού και ζητά συναίνεση. Η κυβέρνηση όφειλε να προτείνει τέτοια σύνθεση ώστε να το δεχτούν τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων. Αντ’ αυτού άρχισε η κυβέρνηση να εξαγγέλλει ότι θα κλείσει κανάλια. Αποφασίζει μόνη της, αφήνει τα 4/5 και παει στα 2,5/5 και μας παρουσιάζει εμάς ότι προστατεύουμε τους καναλάρχες.
Πηγή: skai.gr - Δημήτρης Δαμιανός