Τελεσίγραφο της ΕΕ με κίνδυνο έως και για διετή αποβολή από τη Σένγκεν

Άρχισε και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση των τριών μηνών ώστε η χώρα μας να αποφύγει τον κίνδυνο προσωρινής αποβολής από τη Ζώνη Σένγκεν.

Προειδοποιώντας ότι «η συνολική λειτουργία του Σένγκεν βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο» Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε τις ευρωπαϊκές συστάσεις για παρεμβάσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων απέναντι στο προσφυγικό κύμα, αρχίζοντας και τυπικά την προθεσμία τριών μηνών ώστε να λυθούν τα κενά.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει αντεπεξέλθει στις παρατηρήσεις των Βρυξελλών μετά την πάροδο των τριών μηνών, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να προτείνει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα ενός ή περισσότερων κρατών-μελών του συστήματος Σένγκεν, για διάστημα έως και δύο ετών (ανανέωση ανά εξάμηνο για έως τέσσερα εξάμηνα).

Αν και οι απαιτήσεις των Βρυξελλών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, έχουν σκιαγραφηθεί από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος έχει επισημάνει την ανάγκη να γίνεται πλήρης καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των αφιχθέντων λόγω του κινδύνου να είναι τρομοκράτες, να υπάρχουν καλύτερες υποδομές υποδοχής και να γίνονται περισσότερες επαναπροωθήσεις ανθρώπων που δεν δικαιούνται άσυλο.

Η Ελλάδα πάντως έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στα περισσότερα μέτωπα, κάτι που φάνηκε στην πρόσφατη έκθεση προόδου της Κομισιόν, όπου αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο πάρθηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του 78% των αφιχθέντων, από 8% τον Σεπτέμβριο, ενώ και οι θέσεις υποδοχής έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Στη ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά «έχει λάβει σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση», όμως προσθέτει πως «με δεδομένη την κλίμακα» της κατάστασης χρειάζονται «περαιτέρω προσπάθειες».

Σε μία αναφορά όμως και στις υποχρεώσεις των εταίρων, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να επιλυθούν συλλογικά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συμβουλίου ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr