Επεισόδια και συμπλοκές με τους αγρότες (upd)

Σοβαρά επεισόδια και συμπλοκές με τους αγρότες που φτάνουν στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Απροσπέλαστο αυτή την ώρα το αεροδρόμιο από αγρότες που έσπασαν το μπλόκο της αστυνομίας στο Μαρκόπουλο.

Μεγάλη ταλαιπωρία στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στο Χαϊδάρι όπου στη μια το μεσημέρι τα ΜΑΤ σταμάτησαν στο Δαφνί την πομπή των αγροτών της Πελοποννήσου που έφταναν στην πρωτεύουσα με αγροτικά αυτοκίνητα και πούλμαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν εκτεταμένες συμπλοκές και επεισόδια και να υποστεί ζημιές ένα περιπολικό.

«Οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών» δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Ο κος Αποστόλου προσέθεσε ότι το υπουργείο υπέστη ζημίες αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί εργαζομένων και ότι οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών πρέπει να απομονώσουν και να καταδικάσουν ακραίες συμπεριφορές. 

Τέλος επεσήμανε ότι «είναι κρίμα γιατί στην ιστορία του αγροτικού κινήματος της χώρας μας προστίθενται μαύρες σελίδες. Εμάς ο δρόμος μας είναι αυτός του διαλόγου και τον έχει ανοίξει ο πρωθυπουργός».

Για χρυσαυγίτες και ακροδεξιά στοιχεία που πρωτοστατούν στα επεισόδια του Χαϊδαρίου προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών, μίλησε πριν από λίγο στο ΣΚΑΪ ο Αναπληρωτής Yπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο υπουργός διαχώρισε πάντως τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια στο Χαϊδάρι, από τους αγρότες της Κρήτης που συγκρούστηκαν το πρωί στην πλατεία Βάθης με τα ΜΑΤ έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Νωρίτερα, ο χώρος γύρω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πλατεία Βάθης, είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί 1.000 αγρότες και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών καθώς οι αγρότες πέταξαν προς τα ΜΑΤ πέτρες, χαλίκια και άλλα αντικείμενα, ενώ έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια στο ισόγειο της πρόσοψης του υπουργείου.

Στο πλαίσιο του μεγάλου, διήμερου συλλαλητηρίου τους, οι αγρότες θέλουν να μπουν στο υπουργείο για να για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας και να προχωρήσουν σε ολιγόωρη κατάληψη της εισόδου.

Έχουν γίνει τουλάχιστον δύο προσαγωγές, ενώ νωρίτερα ομάδα αγροτών κυνήγησε αστυνομικούς κοντά στην Πλατεία Καραϊσκάκη, σε μικρή απόσταση από το υπουργείο.

Το δρόμο για την πρωτεύουσα έχουν πάρει αγρότες από 68 μπλόκα ανά την Ελλάδα.
Πενήντα τρακτέρ βρίσκονται στο ύψος της Λαμίας και κινούνται προς τις Αφίδνες, ενώ περίπου 40 πούλμαν μεταφέρουν αγρότες προς την πρωτεύουσα από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Προς την Αθήνα κινούνται και αγρότες από την Πελοπόννησο, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσφορία τους στον ΣΚΑΪ, καθώς, ενώ είχαν «συμφωνήσει» να περάσουν 15 τρακτέρ τα διόδια της διώρυγας, δεν τους το επιτρέπει η Αστυνομία. Αγρότες από την Πελοπόννησο πάντως επιμένουν να περάσουν με τα τρακτέρ και επιφυλάσσονται για τις αντιδράσεις τους.

Χωρίς τρακτέρ, αλλά με έξι λεωφορεία έρχονται οι αγρότες από τα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας.

Η Αστυνομία διεξάγει ελέγχους στα διόδια των Αφιδνών σε νταλίκες, μήπως χρησιμοποιηθούν ως δούρειοι ίπποι για τη μεταφορά τρακτέρ.

Το δρόμο για την Αθήνα πήραν στις 5:00 το πρωί περίπου 20 τρακτέρ αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 10 ώρες για να φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, με συγκέντρωση στις 17:00 στην Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ανοιχτά το Κάστρο Βοιωτίας και τα Τέμπη – τα Τέμπη έως τις 12:00 το μεσημέρι – για να μπορέσουν οι αγρότες να έρθουν στην πρωτεύουσα. Η κοιλάδα θα ανοίξουν ξανά στην επιστροφή των αγροτών.



Πηγή: skai.gr