Μαζική κάθοδος αγροτών στην Αθήνα με λεωφορεία, ΙΧ και πλοία

Μαζική αναμένεται να είναι αύριο, η κάθοδος αγροτών προς την Αθήνα, με το μπλόκο της Νίκαιας να δίνει ηχηρό παρόν.
 
Υπολογίζεται ότι θα αναχωρήσουν περί τα 35 με 40 λεωφορεία ξεκινώντας από τις 9.30 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι από χωριά του νομού Λάρισας ενώ και πολλά ΙΧ αυτοκίνητα θα μετακινηθούν προς Αθήνα, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Η προσυγκέντρωση θα γίνει στην Ομόνοια και από εκεί ο σχεδιασμός προβλέπει μετακίνηση στο Σύνταγμα, όπου θα στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο.

Περίπου 2000 αγρότες - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών - από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, χωρίς τρακτέρ, αναχώρησαν απόψε με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά
 
Για το λιμάνι του Πειραιά ταξιδεύουν απόψε αγρότες από τα Χανιά - περί τους 300 όπως αναφέρουν αγροτοσυνδικαλιστές - το Ρέθυμνο  και το μπλόκο του Κλαδισού προκειμένου να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο. Είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται σταδιακά από τις 6 το απόγευμα στο λιμάνι της Σούδας ενώ στο πλοίο της γραμμής μπήκε και ένα αγροτικό αυτοκίνητο που μεταφέρει προϊόντα παραγωγής.

Στο χώρο του λιμανιού ύψωσαν τρία πανό και φώναζαν συνθήματα ζητώντας να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Αύριο σχεδιάζουν μετά την αποβίβαση τους να κατευθυνθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με αγρότες άλλων περιοχών της χώρας, ώστε μετά να φτάσουν όλοι μαζί στην πλατεία Συντάγματος.

Οι αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια αμέσως μετά τον κατάπλου του πλοίου έχουν ραντεβού με αγρότες από άλλα μπλόκα στο Σύνταγμα.

Ανοίγουν προσωρινά τα Τέμπη
Από τις 21:00 μμ απόψε ανοίγουν τα Τέμπη μέχρι και αύριο το μεσημέρι στις 12:00, σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση συναδέλφων τους αλλά και εκπροσώπων άλλων κοινωνικών ομάδων που θέλουν να κατεβούν στην Αθήνα και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
 
Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής. Αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση του Πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος, κάτι το οποίο όμως, όπως έχουν δηλώσει, δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.
 
Με τις δικές τους προτάσεις, τις οποίες και θα αποστείλουν το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, δεσμεύονται να προσέλθουν σε διάλογο και οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων - αριθμεί 60 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Γιάννης Παναγής.

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία κατόπιν 5ωρης συνεδρίασης, ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγής,  «επειδή υπήρξαν και κάποιοι που εκδήλωσαν την επιθυμία να το συζητήσουν πρώτα με τους συμμετέχοντες στα μπλόκα που εκπροσωπούν, θα περιμένουμε την οριστική τους απάντηση μέχρι το Σάββατο, νωρίς το μεσημέρι, όπως και αυτών που συντάσσονται μαζί μας και δεν κατόρθωσαν να παρευρεθούν».

Μάλιστα, με βάση την προθεσμία που δόθηκε, ο Γιάννης Παναγής απηύθυνε ευρύ κάλεσμα στους εκπροσώπους των μπλόκων που έχουν στηθεί σε ολόκληρη την χώρα, προκειμένου να προσθέσουν και αυτοί τυχόν αιτήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στις «προτάσεις μας, να τις υπογράψουν και έτσι να πάμε στον διάλογο όλοι οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα που βρισκόμαστε στο δρόμο για περισσότερες από 20 ημέρες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε «οι προτάσεις μας δεν είναι μακριά από αυτές των Τεμπών, αλλά και όλων των άλλων που δίνουν τον αγώνα τους στους δρόμους». Διευκρίνισε μεταξύ άλλων, «θέλουμε έναν αυτόνομο ΟΓΑ, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και 3.000 για κάθε τέκνο, διατήρηση φορολογικού καθεστώτος στο 13% και λειτουργία του μητρώου αγροτών».

Πηγή: skai.gr