ΕΙΤΗΣΕΕ: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» από την κυβέρνηση σε ενημέρωση και ψυχαγωγία

Ως μία ακόμη απόδειξη της λογικής «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» χαρακτηρίζει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) τη σημερινή πρόσκληση των εκπροσωπών της σε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, κάνοντας λόγο για «πρόσκληση σε μη υπαρκτό διάλογο».

«Δεν υπήρχε δηλαδή καν προσχηματικός διάλογος, παρά ειλημμένες αποφάσεις, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε αργά τη νύχτα την τροπολογία [...] Αποδεικνύεται οτι η παράκαμψη του ΕΣΡ όχι μόνο συντελείται αλλά το ΕΣΡ υποκαθίσταται απο ένα και μόνο πρόσωπο, εν προκειμένω τον Υπουργό Επικράτειας», τονίζει στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ καταγγέλλει μάλιστα απάτη από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς ενώ διακήρυσσε τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας στην επίμαχη τροπολογία γίνεται λόγος για τέσσερις άδειες «γενικού περιεχομένου».

Η Ένωση σημειώνει ότι στην πράξη ο κ. Παππάς «κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα να προκηρύξει στη συνέχεια πανελλαδικές άδειες θεματικού περιεχομένου» και μόνος του αποδεικνύει ότι τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί αντοχής της αγοράς «δεν ευσταθούν».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι η μείωση των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας «παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα, τις αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας», και καταγγέλλει ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θέλει «να κλείσει υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς» και έχει στόχο να «ελέγξει με μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας».

Παράλληλα, τίθενται σε κίνδυνο «εκατοντάδες θέσεις εργασίας».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας ότι διαπιστώθηκε η πλήρης διάσταση απόψεων των εκπροσώπων των ιδιωτικών καναλιών και πως η διαβούλευση ολοκληρώθηκε.

Αντιδράσεις και από το κόμματα

Οξύτατες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, για τη σχετική ρύθμιση που συζητείται το απόγευμα στη Βουλή.

Η κυβέρνηση αφαιρεί αρμοδιότητες από το ΕΣΡ για να μοιράσει η ίδια τις τηλεοπτικές άδειες, αποφασίζει αυθαίρετα και αυταρχικά πάνω από το Σύνταγμα και κάτω από το τραπέζι, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Επιχειρούν, προσέθεσε, να στήσουν ένα σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Κατασκευάζουν βαρβάρους την ώρα που η πραγματική βαρβαρότητα είναι αυτό που ζει η κοινωνία ως αποτέλεσμα της πολιτικής τους.

Είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση της κυβέρνησης και αυταρχικός ο τρόπος που το κάνει δήλωσε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Για πρόσχημα της κυβέρνησης για να αποφύγει την ουσία των προβλημάτων για επικοινωνιακούς λόγους έκανε λόγο στον σταθμό μας ο επικεφαλής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Χαρακτήρισε άθλια προπαγάνδα τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι υποκινούμενες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή του, παρότι επρόκειτο ουσιαστικά για πρόσκληση σε μη υπαρκτό διάλογο. Δεν υπήρχε δηλαδή καν προσχηματικός διάλογος, παρά ειλημμένες αποφάσεις, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε αργά τη νύχτα την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες μη έχοντας καν την υπομονή να ακούσει τις απόψεις του κλάδου.

Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη της λογικής αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Παράλληλα αποδεικνύεται οτι η παράκαμψη του ΕΣΡ όχι μόνο συντελείται αλλά το ΕΣΡ υποκαθίσταται απο ενα και μόνο πρόσωπο, εν προκειμένω τον Υπουργό Επικράτειας, ο οποίος πλέον αναδεικνύεται σε... «υπέρτατο θεσμό» λειτουργίας του κράτους και «αποκλειστικό θεματοφύλακα» του πλουραλισμού!
Εξάλλου, η θεωρία της μισής αλήθειας που οδηγεί τελικά στο ψέμα - και που συστηματικά ασκείται στο συγκεκριμένο θέμα απο την Κυβέρνηση - υπηρετείται και πάλι.

Ενώ διακήρυξαν 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας στην τροπολογία ομιλούν για 4 άδειες γενικού περιεχομένου. Άρα, ο Υπουργός κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα να προκηρύξει στη συνεχεια πανελλαδικές άδειες θεματικού περιεχομένου. Έτσι, τα επιχειρήματα περί αντοχής της αγοράς δεν ευσταθούν και ασφαλώς δεν αντέχουν στην κριτική και οι θέσεις περί τεχνικής δυνατότητας.

Καταθέσαμε τις απόψεις μας αυτές καθώς και τις προτάσεις μας στον κ. Παππά, οι οποίες έχουν γίνει ήδη γνωστές και με το χθεσινό μας δελτίο Τύπου.

Επισημαίνουμε για μία ακόμα φορά πως η απόφαση της Κυβέρνησης για ύπαρξη τεσσάρων μόλις αδειών πανελλαδικής εμβέλειας παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα, τις αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Παράλληλα, θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας, εξαιτίας της πρόθεσης της Κυβέρνησης να κλείσει υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στόχος της να ελέγξει με μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και κυρίως οι πολίτες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπιστούν ούτε με πυροτεχνήματα, ούτε με «κυνήγι μαγισσών» και κατασκευή «εσωτερικών εχθρών», ούτε με το να επιχειρείται να ενοχοποιηθούν τα ΜΜΕ, επειδή παρουσιάζουν την αμείλικτη πραγματικότητα.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ οφείλει να υπενθυμίσει σε όσους επιχειρούν να ανακαλύψουν τον τροχό, ότι ανακαλύφθηκε πριν χιλιάδες χρόνια. Ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου υπάρχει Σύνταγμα, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και εμπειρία, ενώ λειτουργούμε σε μια ελεύθερη αγορά. Το Σύνταγμα λειτουργεί και θα λειτουργεί, όσο υπάρχουν ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης.

Καλούμε για μία ακόμα φορά την Κυβέρνηση να κάνει πράξη τις διακηρύξεις της για διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα, αποσύροντας τη νομοθετική διάταξη που κατέθεσε και να υπάρξει διάλογος, με στόχο να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα.
Πηγή: skai.gr