Ναυάγησε ο διάλογος με τους αγρότες στη Βουλή μετά το «όχι» των μπλόκων

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής για εκτόνωση της έντασης με τους αγρότες μέσω διαλόγου στη διακομματική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καθώς το σύνολο των 20 εκπροσώπων που κλήθηκαν από τα μπλόκα – πλην ενός που το σκεφτόταν - τους γύρισαν την πλάτη, κλείνοντας την πόρτα του διαλόγου και εμμένοντας στην απόφασή τους για κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ.

Έπειτα από πρόταση της προέδρου της Επιτροπής, Χαράς Καφαντάρη, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) η αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής, που είχε οριστεί για σήμερα το μεσημέρι, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί νέα λίστα εκπροσώπων με προτάσεις απ’ όλα τα κόμματα και να σταλούν εκ νέου προσκλήσεις.

Πρόταση για μετάβαση αντιπροσωπείας της διακομματικής Επιτροπής στα μπλόκα, έριξε στο τραπέζι ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, επιχειρώντας να κολλήσει την κυβέρνηση στον τοίχο.

«Ο διάλογος δεν έχει στεγανά ούτε πρέπον κ ξεπρέπον. Δεν είμαστε εδώ οι 12 Βούδες οι σοφοί και οι απροσπέλαστοι. Αν θέλουμε ένα κομμάτι ουσίας από το διάλογο ιδού η Ρόδος ιδού και τα μπλόκα», σημείωσε ο κος Αμυράς, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα έχει βρει «μπαστούνια» με τους αγρότες, εμπλέκοντας στο επικοινωνιακό της παιχνίδι και τη Βουλή.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το επιχείρημα με το οποίο απέφυγε την πρόταση η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, καθώς εξέφρασε την άποψη ότι ρόλος της Επιτροπής και της Βουλής είναι η διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών.

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν είναι πρέπον η Επιτροπή, το θεσμικό όργανο της Βουλής, να πάει στους αγρότες να μιλήσει. Οι αγρότες εκλήθησαν εδώ. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή γιατί ο ρόλος μας είναι να διευκολύνουμε το διάλογο και να φέρουμε κοντά τον κόσμο με την κυβέρνηση», ήταν η χαρακτηριστική της φράση.

Κριτική για προσχηματικό διάλογο με προειλημμένες αποφάσεις άσκησαν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας παράλληλα και αμφιβολίες για τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι 20 εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων, στους οποίους εστάλησαν προσκλήσεις.

«Υπάρχει έντονο ερωτηματικό για τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών. Να δούμε τη λίστα κατά πόσο ήταν αντιπροσωπευτικοί. Είναι εμφανής πάντως η δυσαρμονία ανάμεσα σε αγρότες κ κυβέρνηση – δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ως συνομιλητή παρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν» τόνισε ο Νότης Μηταράκης από τη ΝΔ, ενώ για προσχηματικό διάλογο με επιλογή όποιων αγροτών ήθελε η κυβέρνηση, έκανε λόγο ο Θεόδωος Καράογλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, που χαρακτήρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης «διάλογο απάτη».

«Το σημερινό κάλεσμα είναι ένας διάλογος προσχηματικός, παραπλανητικός, που έρχεται να υπονομεύσει τους αγώνες των αγροτών. Είναι διάλογος απάτης. Εμείς έχουμε βγάλει ανακοίνωση να αχρηστεύσουν οι αγρότες τις παγίδες της κυβέρνησης», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα σχόλια του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος παραλλήλισε τα τρακτέρ με τανκ, με τον βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη, να ζητά την καταδίκη των δηλώσεών του από την Επιτροπή.

«Τι διάλογο περιμένατε σήμερα μετά από αυτή την πρόκληση; Εδώ κολλάει αυτό που έγραψε ο Λουντέμης ότι - ειπώθηκαν ψέματα, που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα 'λεγαν», υπογράμμισε ο βουλευτής.

Η κα Καφαντάρη από την πλευρά της έστειλε επανειλημμένα προς τους αγρότες το μήνυμα ότι η πόρτα της Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου παραμένει ανοιχτή για διάλογο μαζί τους, ενώ αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής των εκπροσώπων που κλήθηκαν σήμερα, παρέπεμψε στον Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που όπως υποστήριξε είχαν γνώμονα «τη γεωγραφική κάλυψη των μπλόκων σε όλη την Ελλάδα και τον πλουραλισμό των πολιτικών απόψεων».

Για λάθος των αγροτών που δεν προσέρχονται στο διάλογο στην Επιτροπή, έκανε λόγο ο Υφυπουργός Υποδομών, Παναγιώτης Σγουρίδης, ισχυριζόμενος ότι ο διάλογος στο κοινοβούλιο θα ήταν με λευκή ατζέντα.

Αξιοσημείωτος πάντως είναι και ο τρόπος που επέλεξε η Βουλή για να καλέσει σε διάλογο τους εκπροσώπους των αγροτών, καθώς οι περισσότεροι ενημερώθηκαν μέσω e-mail και fax, στα οποία είτε απάντησαν αρνητικά είτε αδιαφόρησαν πλήρως.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά