Διυπουργική για το προσφυγικό την Τρίτη - Εντείνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση

Διυπουργική για το προσφυγικό πραγματοποιείται την Τρίτη το μεσημέρι στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, την ώρα που οι πιέσεις για το θέμα στην κυβέρνηση εντείνονται τόσο από το εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με
πληροφορίες αύριο Τρίτη οι δήμαρχοι Δέλτα και Ωραιοκάστρου θα συναντηθούν με τον Γιάννη Μουζάλα, κατά πάσα πιθανότητα στο ΥΕΝ, ενώ σήμερα η κυβέρνηση δια του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου τόνισε ότι ο χώρος κατασκευής του κέντρου μεταναστών στα Διαβατά μπορεί να αλλάξει μόνο με εναλλακτική πρόταση απ’ όλους του δήμαρχους της περιοχής.

Σε επ’ αόριστον κατάληψη της εισόδου του στρατοπέδου Αναγνωστόπουλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης προχώρησαν από την πλευρά τους σήμερα Δευτέρα οι κάτοικοι της περιοχής προκείμενου να εμποδίσουν κάθε εργασία για τη μετατροπή του σε κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης γνωστοποίησε ότι ο Δήμος προτείνει το γήπεδο Θερμαϊκού και τα Λουτρά Θέρμης ως δυο περιοχές για χώρους υποδοχής προσφύγων.

Στη Κω παραμένει
η ένταση, ενώ το απόγευμα εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός έξω απο το αστυνομικό τμήμα της πόλης. Ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Καμμένο για τη στάση του, αποκαλώντας τον «εχθρό» του νησιού.

Σημειώνεται ότι οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά πραγματοποίησαν τη Δευτέρα συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, με θέμα τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό και έθεσαν όρους για τη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό.

"Το προσφυγικό είναι ένα μείζον θέμα που καλείται να διαχειριστεί η χώρα μας και έχουμε καθήκον να συμβάλουμε όλοι στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση", σημειώνουν από την πλευρά τους σε κοινή δήλωσή τους, οι δήμαρχοι Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Χρήστος Βρετάκος, Κορυδαλλού, Στ. Κασιμάτη, Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκη και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κώστας Τσεφαλάς που εκπροσώπησε το Δήμαρχο Γιώργο Ιωακειμίδη.

Στην κοινή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, παρά την έλλειψη διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, αποφασίστηκε να στηριχθεί η δημιουργία του Κέντρου Υποδοχής, κάτω από τους εξής όρους:

1. Ο αριθμός των προσφύγων, που θα φιλοξενούνται εκεί θα είναι τόσος, ώστε να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
2. Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην διαμόρφωση σχεδίου διασποράς προσφύγων στο Λεκανοπέδιο και σε όλη την χώρα με τη μεταφορά τους με τα πλοία από τα νησιά και σε άλλα λιμάνια εκτός του Πειραιά, ώστε να είναι διαχειρίσιμο το θέμα και σε ακραίες συνθήκες.
3. Να υπάρξει ενημερωτική εκστρατεία των τοπικών κοινωνιών.
Πηγή: skai.gr