Κλείσιμο

Ηλεκτρισμένο το κλίμα για τα hotspots – «Επί ποδός» οι αρχές

Ηλεκτρισμένο παραμένει το κλίμα σε Σχιστό, Κω και Διαβατά Θεσσαλονίκης λόγω των hotspots και των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας στο Σχιστό όπου είναι σε εξέλιξη αντιφασιστική συγκέντρωση στη Λεωφόρο Σχιστού και Γρηγορίου Λαμπράκη. Στο ίδιο σημείο διεξάγεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του κέντρου.

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν κάτοικοι των Διαβατών, διαμηνύοντας την αντίθεσή τους στη μετατροπή του στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά σε κέντρο υποδοχής προσφύγων. Η πορεία κατέληξε στο πρώην δημαρχείο Νέας Μαγνησίας, ενώ το απόγευμα, η Επιτροπή αγώνα των κατοίκων θα πραγματοποιήσει στα Διαβατά συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Συνάντηση με δημάρχους της περιοχής κοντά στα Διαβατά έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ζήτησε να καταθέσουν κοινή πρόταση για το χώρο μετεγκατάστασης, πρόσθεσε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες, γιατί αποτελούν μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα για ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων ώς τις 15 Φεβρουαρίου.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο επισκέφθηκε το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά.

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επικοινωνήσει με τις τοπικές κοινωνίες, με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση ως προς το τι ακριβώς θα γίνει στην περιοχή. Είπε επίσης ότι οι πρόσφυγες θα μένουν στο εν λόγω κέντρο φιλοξενίας για τρεις ημέρες και θα πρόκειται για οικογένειες.

Στο μεταξύ, ο Ηλίας Διαμαντόπουλος,
 μέλος της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων των Διαβατών, ανέφερε στο σταθμό μας ότι οι πολίτες που φαίνονται σε βίντεο να καταστρέφουν τον φράχτη του υπό κατασκευή κέντρου φιλοξενίας προσφύγων δεν είναι κάτοικοι των Διαβατών και δεν τους γνωρίζει κανένας στην περιοχή.

Ο κ. Διαμαντόπουλος είπε μάλιστα ότι υπάρχει προσπάθεια οπαδών της Χρυσής Αυγής να παρεισφρήσουν στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, οι οποίοι όμως έχουν αποτρέψει τέτοιου είδους φαινόμενα.

Διευκρίνισε ακόμα ότι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων δεν οφείλονται σε ρατσισμό ή ξενοφοβία, αλλά στο γεγονός ότι το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, όπου θα δημιουργηθεί το κέντρο φιλοξενίας, δεν είναι κατάλληλο για τη στέγαση 4.000 προσφύγων.

Επαφές με δημάρχους περιοχών όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστούν κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών.

Η Επιτροπή συνέρχεται μετά
από αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της χωροθέτησης και λειτουργίας των κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων.

Στη συνεδρίαση θα λάβει μέρος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και συμμετέχουν οι δήμαρχοι Αθηναίων, Κω, Λέσβου, Σάμου, Παλαιού Φαλήρου, Παιονίας, Ρόδου και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

«Η κατάσταση στο προσφυγικό επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να αποσυρθούν τα ΜΑΤ και να ανακληθεί η δημιουργία hotspot ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κω. Σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης αναφέρει ότι «αυτοί που έφεραν τα ΜΑΤ στην Κω επιδιώκουν ένταση, ενδεχομένως να θέλουν να υπάρξουν και νεκροί.»
Πηγή: skai.gr