Ο «χάρτης» των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για το ασφαλιστικό, αλλά και το φορολογικό, οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα. Έτοιμος να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών για να συζητήσει τα αιτήματά τους γύρω από το φορολογικό και το ασφαλιστικό δήλωσε το πρωί  ο πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας προσωπικά σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των παραγωγών.

Οι αγρότες αποφάσισαν να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να σπεύδουν να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία, έως ότου αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Το Σάββατο το απόγευμα επακολούθησε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για το ασφαλιστικό. 


Ειδικότερα, με δίωρους αποκλεισμούς το πρωί και το βράδυ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και την Κυριακή οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, με την πλειονότητά τους να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα συμμετέχουν στη συνάντηση της προσεχούς Τρίτης (12 το μεσημέρι) στη Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αγροτοσυνδικαλιστές των διάφορων μπλόκων, «στις κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει "παρών" δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, γιατροί και άλλες επαγγελματικές ομάδες». Υπενθυμίζεται ότι κοινή συνισταμένη όλων αποτελεί η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, την ερχόμενη Τρίτη, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.500 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο δεν συμμετείχε στη συνάντηση των Τεμπών, ωστόσο αντιπροσωπεία από το θεσσαλικό κάμπο θα μεταβεί αύριο στο σημείο προκειμένου να γίνουν συζητήσεις.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως «αύριο θα κλείσουμε τα σύνορα για ένα δίωρο, από τη 1 το μεσημέρι, ενώ από Δευτέρα συζητάμε να προχωρήσουμε σε επ' αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου».

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και αύριο 12.00-14.00 το μεσημέρι θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και αύριο συμβολικά το δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο». Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, επισήμανε ότι την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ημέρα εγκαινίων της Agrotica, ορίστηκε η συγκέντρωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στον Λευκό Πύργο στις 12 το μεσημέρι.

Στο νομό του Κιλκίς,
το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, αύριο 12.00-14.00 θα γίνει συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος.

Στο νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και θα γίνουν συμβολικοί αποκλεισμοί αύριο το μεσημέρι, από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.



Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς -12.00-14.00 και το απόγευμα από τις 18.30 και για μία ώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και αύριο θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο αναμένονται αύριο φορτηγατζήδες και νταλικιέρηδες που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας,το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ (αύριο στις 11 θα γίνει γενική συνέλευση) και κατά τις ώρες 13.00-15.00 θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματίσει γι' αύριο στον κόμβο της Κουλούρας, όπου βρίσκονται περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από αύριο πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα, Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, θα κατευθυνθεί το μεσημέρι προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και θα γίνει δίωρος αποκλεισμός».

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθε και ο νομός Χαλκιδικής, έχοντας παρατάξει 200 τρακτέρ -μέχρι στιγμής- στον κόμβο των Νέων Μουδανίων, ενώ σήμερα στήθηκε και ένα ακόμα, στον κόμβο της Νέας Καλλικράτειας.

Νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό στήσανε το μπλόκο στον κόμβο των Βασιλικών αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν απόψε, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου θα κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν από το πρωί και συνελεύσεις των αγροτών που συμμετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας, ενώ πανεργατικό συλλαλητήριο που είχε οργανώσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης για το ασφαλιστικό εν τέλει κατέληξε στο μπλόκο Νίκαιας όπου οι συμμετέχοντες έκαναν πορεία και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Για αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας καλούν τους μαζικούς φορείς όλης της Θεσσαλίας να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του μπλόκου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και στα αιτήματα που προβάλλουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας.

Οι αγρότες της Κορινθίας άνοιξαν και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού στα διόδια Ισθμού, που είχαν κλείσει από τις 2.30 μετά το μεσημέρι και σταδιακά αποκαθίσταται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου. Οι αγρότες έχουν σταθμεύσει στην άκρη της εθνικής οδού και παραμένουν στο σημείο με όλες τους τις δυνάμεις.

Στο δρόμο βγαίνουν αύριο Κυριακή και οι αγρότες της Αρκαδίας, οι οποίοι σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μπλόκο μέσα στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στον κόμβο Ναυπλίου, Αλ. Σούτσου και Μουτζουροπούλου, μπροστά στα γραφεία του ΟΓΑ Πελοποννήσου.

Προσυγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο το πρωί στην Κερασίτσα Τεγέας, στο Λεβίδι και σε άλλα σημεία του νομού, προκειμένου συντονισμένα να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του ΟΓΑ όπου θα στήσουν μπλόκο. Δεν έχουν στόχο να αποκλείσουν τα γραφεία του Οργανισμού, αλλά από εκείνο το σημείο καθημερινά θα κινούνται ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λαμβάνει το τοπικό συντονιστικό των αγροτών.

Οι παραγωγοί αποφάσισαν να μείνουν στα διόδια Ισθμού και παρατάσσουν εκεί τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα, ανάβουν φωτιές κι ετοιμάζονται να στήσουν παράγκες.

Σε θέση μάχης βρίσκονται και οι παραγωγοί και στην Κρήτη. Από τις 9 το πρωί ξεκίνησε η συγκέντρωση με συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου των Αρχανών ενώ στις 10 το πρωί παρέταξαν τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τα τρακτέρ στον κόμβο του Αγίου Σώζοντα, στο δρόμο Ηράκλειο-Βιάννος, αποκλείοντας κατά διαστήματα το δρόμο και επιτρέποντας την εκ περιτροπής διέλευση των οχημάτων. Οι αγρότες αποχώρησαν από τον κόμβο αργά το απόγευμα

Η συγκέντρωση αυτή, που αποφασίστηκε αυθόρμητα την προηγούμενη ημέρα, όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες, ήταν πρωτοβουλία σύσσωμης της αγροτικής κοινωνίας των αγροτών των Αρχανών. Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιούν σύσκεψη οι αγρότες του Οροπεδίου προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων στην Κρήτη έχουν προαναγγείλει μεγάλη κινητοποίηση στις 4 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr - cretalive.gr