Υπέρ της Ελληνικός Χρυσός η απόφαση του ΣτΕ (upd2)

Υπέρ της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη διένεξή της με το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά παράλληλα δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη ώστε να βρει την ενδεδειγμένη λύση για το θέμα.

Η «Ελληνικός Χρυσός» είχε προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού με την οποία, στις 19 Αυγούστου του 2015, είχαν ανασταλεί ορισμένες εργασίες στα μεταλλεία Χαλκιδικής με την επίκληση παράβασης περιβαλλοντικών όρων και σχετικών διαδικασιών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από πολλές διασκέψεις επί του θέματος, κατέληξε σε απόφαση δικαιώνοντας την εταιρεία, αλλά παράλληλα στέλνει πίσω την όλη υπόθεση – την αναπέμπει στη διοίκηση όπως λέγεται νομικά – προκειμένου να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση για τα θέματα που έχουν ανακύψει και για να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες στα μεταλλεία.

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι το υπουργείο, δεχόμενο τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης και θα κινηθεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και ασφάλειας των κατοίκων, των εργαζόμενων και του δημόσιου συμφέροντος.

Για «οριστική ακύρωση» της απόφασης Σκουρλέτη και της κυβέρνησης «να σταματήσουν το έργο στις Σκουριές» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. «Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποχρεούται να σεβαστεί, επιτέλους, τη νομιμότητα, να εγκαταλείψει τις κομματικές και ιδεολογικές του αγκυλώσεις και εμμονές και να δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία των μεταλλείων», προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το πόρισμα του ΣτΕ

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω του υπευθύνου της Κ.Ο ομάδας, Γιάννη Μανιάτη, εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με το σημερινό πόρισμα του ΣτΕ για τα μεταλλεία χρυσού. Ο κύριος Μανιάς αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Όταν σε μια χώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ο κατεξοχήν αυστηρός κριτής σε θέματα περιβάλλοντος, με μια σειρά σημερινών αλλά και παλαιότερων αποφάσεων του, ασκεί το ρόλο του Υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη, τότε είναι φανερό ότι η χώρα πάει στα βράχια και ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει να πάει σπίτι του».



Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου - skai.gr