FT: Κατάργηση των κανόνων του Δουβλίνο ΙΙΙ σχεδιάζει η Κομισιόν

Την κατάργηση του κανόνα των συνθηκών του Δουβλίνου που υπαγορεύει ότι ο κάθε πρόσφυγας που εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καταθέσει αίτηση ασύλου μόνο στη χώρα εισόδου ετοιμάζει η Κομισιόν, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Σύμφωνα με τις πηγές των FT, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σύστημα του Δουβλίνο ΙΙΙ είναι «άδικο» και «παρωχημένο», και συνεπώς σχεδιάζει την τροποποίησή του μέσω πρότασης που θα καταθέσει τον Μάρτιο.

Αν και το περιεχόμενο των νέων προτάσεων δεν είναι ακόμα γνωστό, σύμφωνα με τους FT οι αλλαγές δεν αποκλείεται να αναγκάσουν ορισμένες βορειοευρωπαϊκές χώρες να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες, αφού θα γίνει πιο δύσκολο – ή αδύνατο – να στέλνουν τους αφιχθέντες πίσω στη χώρα εισόδου.

Η πολιτική της «χώρας εισόδου» αποτελεί σήμερα πυλώνα της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής, όμως τη στιγμή που η Ευρώπη είναι διαιρεμένη αναφορικά με τη διαχείριση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι συνθήκες του Δουβλίνου έχουν αποδειχτεί πολιτικά τοξικό μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών.

Οι κανόνες του Δουβλίνο ΙΙΙ ούτως ή άλλως κατέρρευσαν στα μέσα του 2015, όταν η Γερμανία αποφάσισε εθελοντικά να δεχτεί τις αιτήσεις για άσυλο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που είχαν φτάσει στο έδαφός της, αντί να προωθήσει τους αιτούντες στις χώρες εισόδου, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δέχτηκε περισσότερους από 1 εκατομμύρια πρόσφυγες το 2015.

Η Ελλάδα επί χρόνια ζητά την κατάργηση του μοντέλου της «χώρας εισόδου», όμως ούτως ή άλλως οι επαναπροωθήσεις στη προσφύγων χώρα μας έχουν ουσιαστικά απαγορευτεί από το 2011, αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η χώρα μας δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές ώστε να χειριστεί τους αιτούντες άσυλο, πριν καν αρχίσει η παρούσα κρίση.
Πηγή: skai.gr