Έξαρση της γρίπης σε όλη τη χώρα - 5 νεκροί και 35 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ

Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 5 θάνατοι και 35 σοβαρά κρούσματα γρίπης που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. είναι ο απολογισμός βάσει των τελευταίων επιδημιολογικών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ σήμερα, όλα οφειλόμενα σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση δεν πρόκειται για κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος γρίπης αλλά για τα κλασικά στελέχη εποχικής γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο σε διαφορετική συχνότητα.

Χαρακτηριστικά η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένονται περαιτέρω σοβαρά κρουσμάτα. 

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09 και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης. 

Η μετάδοση του ιού, υπενθυμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες. Καλεί δε ο αρμόδιος φορέας τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, σημειώνοντας και τα κύρια εξ αυτών για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης :

i. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.

Απαιτείται οικειοθελής απομόνωσης και αποφυγή συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν σύμπτωμα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

ii. Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ www.keelpno.gr). Λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.

iii. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος (περισσότερες πληροφορίες για γρίπη στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ www.keelpno.gr).

Επιπρόσθετα συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

Πηγή: skai.gr