Πάνω από 300 άνθρωποι διασώθηκαν στο Αιγαίο το πρώτο Σαββατοκύριακο του 2016

Περισσότεροι από 300 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο του νέου έτους στα νερά του Αιγαίου από τις ελληνικές και τις τουρκικές Αρχές, καθώς οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και τη θαλασσοταραχή.

164 άνθρωποι διασώθηκαν σήμερα Κυριακή σε δύο διαφορετικά περιστατικά στα ανοιχτά της Σάμου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα, ενώ παράλληλα συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί που πιστεύεται ότι δρούσαν ως διακινητές. Ακόμα 122 άτομα περισυνελέγησαν σε τρεις ελληνικές επιχειρήσεις το Σάββατο.

Στη διάσωση 57 προσφύγων προχώρησε εν τω μεταξύ την Κυριακή η τουρκική επιφυλακή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Είχαν βρει καταφύγιο σε μία βραχονησίδα στο Αιγαίο Πέλαγος, καθώς το σκάφος στο οποίο επέβαιναν παρουσίασε προβλήματα ενώ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τη Λέσβο.

Το Σάββατο είδε και τον πρώτο θάνατο στο Αιγαίο Πέλαγος για το 2016. Το θύμα ήταν ένα μικρό αγοράκι, περίπου δύο ετών, το οποίο φαίνεται ότι πνίγηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφού η φουσκωτή λέμβος στην οποία επέβαινε μαζί με περίπου 40 ακόμα άτομα προσέκρουσε σε βράχια ανοιχτά του Αγαθονησίου, εν μέσω κακοκαιρίας.

Επίσης το πρωί του Σαββάτου, μία 60χρονη γυναίκα από τη Συρία άφησε την τελευταία της πνοή λίγο αφού αποβιβάστηκε στα παράλια της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έπασχε από σοβαρό καρδιακό νόσημα και η κατάστασή της επιδεινώθηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την κακουχία του ταξιδιού.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν στην Ευρώπη το 2015, καθώς η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που πιέζει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκαλεί πολιτικούς τριγμούς σε πολλές χώρες.

Πάνω από το 80% των αφίξεων πέρασε μέσω της Ελλάδας.
Πηγή: skai.gr