Το αδιαχώρητο στα ειρηνοδικεία από δανειολήπτες για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη

Χιλιάδες δανειολήπτες  με «κόκκινα δάνεια» αγωνιούν για την αυστηροποίηση των όρων προστασίας της α’ κατοικίας ήδη από την αρχή του έτους, καθώς η προθεσμία για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. 

Στα ειρηνοδικεία επικρατεί συνωστισμός από αιτούντες οι οποίοι, λόγω της ασάφειας από πλευράς κυβέρνησης, δε γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τα δάνεια και τελικά τα σπίτια τους. Οι τράπεζες έχουν αρχίσει τη μαζική αποστολή των σχετικών επιστολών με τις οποίες καλούν τους δανειολήπτες να διακανονίσουν τις οφειλές τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι συνολικά ανάλογες επιστολές θα λάβουν σχεδόν 1 εκατομμύριο δανειολήπτες.

Σε κάθε  περίπτωση έως τις 15 Φεβρουαρίου
πρέπει να οριστικοποιηθούν όλα τα περί δανείων ζητήματα την ώρα που από... ανοιχτές πόρτες και παράθυρα είναι σε ετοιμότητα να μπουν τα "κοράκια" των funds. 



Την ίδια ώρα, με απόφαση της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, επιτρέπει πλέον να χορηγηθεί αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για τη μεταβίβαση ακινήτου από  φορολογούμενο ο οποίος έχει χρέη προς το Δημόσιο, εφόσον η οφειλή είναι διασφαλισμένη και στην περίπτωση αυτή παρακρατείται το 50% αυτής (από 70% - 100% με βάση το προηγούμενο καθεστώς).

Έτσι, εάν ο φορολογούμενος με οφειλές στο Δημόσιο επιθυμεί να πωλήσει ένα ακίνητο, μπορεί να ζητήσει από την Εφορία να εγγραφεί προσημείωση σε άλλο ακίνητό του, προκειμένου να διασφαλιστεί η οφειλή. Εν συνεχεία, θα λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, στο οποίο θα ορίζεται ότι ο συμβολαιογράφος θα παρακρατήσει το 50% της οφειλής από το τίμημα.

Στις περιπτώσεις στις οποίες το τίμημα είναι χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία, θα πρέπει να εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της για να χορηγηθεί η φορολογική ενημερότητα.


Πηγή: skai.gr - ΑΠΕ