Βουνά πρέπει να μετακινθούν για να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Την πρόθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρωθεί οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας επαναβεβαίωσε ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πόποσκι τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει «πολιτικό χρέος» να μην προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα θέτει σε κίνδυνο το Σύνταγμα της χώρας (όπου χρησιμοποιείται ο όρος «Μακεδονία») αλλά και διάφορα συνταγματικά χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε μάλιστα πως οι θέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας είναι «αντίθετες», προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να «ξεπεράσουν βουνά» ώστε να λύσουν τις διαφορές τους.

Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ επισήμανε επιπλέον πως δεν πρέπει να δημιουργούνται «ψευδείς προσδοκίες» για την προοπτική συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας. «Ας είμαστε ρεαλιστές», είπε χαρακτηριστικά.

Σαφώς πιο λακωνικός ήταν στις δηλώσεις του για το θέμα της ονομασίας ο κ. Κοτζιάς, υπενθυμίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις την θέση της Αθήνας ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ γίνονται «στο πλαίσιο του ΟΗΕ», με στόχο έναν συμβιβασμό που θα καταπολεμά τον «αλυτρωτισμό» και τον «ακραίο εθνικισμό».

Σημείωσε με νόημα ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να αξιοποιήσουν την οδό που τους προσφέρει το φόρουμ του ΟΗΕ και ότι οι συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

Στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ τέθηκε επί τάπητος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, υπό τη σκιά της απόφασης των Σκοπίων να κατασκευάσουν φράχτη κατά μήκος της μεθορίου και να επιτρέπουν τη είσοδο μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρια, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο κ. Πόποσκι υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει τα έργα στον υπό κατασκευή φράχτη, εξηγώντας ότι πρόκειται για απόφαση που ελήφθη για λόγους ασφαλείας, λόγω του τεράστιου όγκου των εισροών.

Έχουμε βάλει «εμπόδια» για να «ρυθμίσουμε» την κίνηση και τις εισροές, είπε. Παραδέχτηκε όμως ότι ο φράχτης δεν μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη λύση και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αποσυρθεί αν βρεθεί ικανοποιητική λύση στη καταγραφή και τη διαχείριση των αφίξεων.

Ο κ. Πόποσκι είχε νωρίτερα συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και είπε ότι θα ήθελε να δει ευρύτερη συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, με τη συμμετοχή περισσότερων υπουργείων.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν και για την προοπτική συνεργασίας σε έργα ενέργειας. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι εξετάστηκε η σύνδεση της ΠΓΔΜ με το ενεργειακό δίκτυο της Ελλάδας, η οποία εμπλέκεται σε αρκετά κομβικά σχέδια στα Βαλκάνια.

Ο κ. Πόποσκι είπε από την πλευρά του ότι τα Σκόπια είναι ανοιχτά σε συζητήσεις πέραν του εμπορίου φυσικού αερίου.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης