«Ναι» από FRONTEX για την αποστολή RABIT στα νησιά του Αιγαίου

Δεκτό έγινε από την FRONTEX το αίτημα της Ελλάδας για την αποστολή ομάδων ταχείας αντίδρασης (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών.

Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας, η ανάπτυξη των ομάδων ταχείας αντίδρασης θα επιτρέψει την αύξηση των θαλάσσιων και χερσαίων περιπολιών, αλλά και την ευκολότερη ταυτοποίηση των αφιχθέντων αφού πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι ευρωπαίοι εταίροι ανησυχούν ιδιαίτερα για την ανεξέλεγκτη είσοδο ανθρώπων στην Ευρώπη από τα ελληνικά νησιά, ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι δύο από τους τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί στη Λέρο.

Σε μία ένδειξη των ανησυχιών των Βρυξελλών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή για τη μη αποστολή των δακτυλικών αποτυπωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων καταγεγραμμένων αφίξεων.

Η ενίσχυση των περιπολιών μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην αποτροπή περισσότερων ναυαγίων, καθώς – παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Λιμενικού – μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους που ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια ανακόπτεται πριν φτάσει στην ακτή.

Οι αποστολές RABIT είναι περιορισμένης διάρκειας. Αρχικά διαρκούν έως τρεις μήνες και μπορούν να επιμηκυνθούν μόνο μία φορά, για ένα ακόμα τρίμηνο.

Σε αντίθεση με τις τυπικές αποστολές της FRONTEX, η συνεισφορά των κρατών-μελών για τη στελέχωση των RABIT με συνοριοφύλακες είναι υποχρεωτική.
Πηγή: skai.gr