Μουζάλας: Μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το γήπεδο του ταε κβο ντο οι μετανάστες

Μέσα σε 30 ημέρες από τη στιγμή της ταυτοποίησής τους οι μετανάστες  - πρόσφυγες θα πρέπει είτε να αιτηθούν πολιτικό άσυλο είτε να ζητήσουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους (οικειοθελής επαναπατρισμός). Ειδάλλως, η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εκκινήσει τη διαδικασία επιστροφής τους στις χώρες από όπου κατάγονται (απέλαση). Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, από τις εγκαταστάσεις του γηπέδου τάε κβο ντο στο Παλαιό Φαληρό, που επισκέφθηκε και σήμερα, εκεί όπου από το βράδυ της Τετάρτης καταφθάνουν πούλμαν με μετανάστες από την Ειδομένη.

Ο κύριος Μουζάλας επεσήμανε ότι μέχρι τις 17 του μηνός οι μετανάστες θα πρέπει  σε κάθε περίπτωση να έχουν υποχωρήσει – λόγω προγραμματισμένων αγώνων στο γήπεδο – χωρίς όμως προς το παρόν να έχει καθορισθεί το πού θα καταλύσουν. «Δεν ξέρω πού θα πάνε οι μετανάστες μετά από εδώ, θα το μάθετε τότε», δήλωσε

Ο υπουργός τόνισε ότι  αυτό που προσπαθούν οι αρχές «με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία» λόγω της οικονομικής κατάστασης είναι το «να μην κοιμούνται αυτοί οι άνθρωποι στο χώμα και να έχουν μια κουβέρτα να σκεπαστούν».

Προσπαθούμε «να ισορροπήσουμε μεταξύ της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο κύριος Μουζάλας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της απομάκρυνσης των εκπροσώπων των ΜΜΕ από τον χώρο της Ειδομένης, όπου την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση εκκένωσης. 

Ο Υπουργός ανέφερε ότι σε καμία αντίστοιχη επιχείρηση παγκοσμίως  - ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε 27 όπως είπε – δεν παρίστανται δημοσιογράφοι στο χώρο για λόγους ασφαλείας. Επεσήμανε εξάλλου εκ νέου ότι στη περίπτωση της Ειδομένης «υπήρχαν πληροφορίες για ματσέτες και βία», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει μεταξύ άλλων και την αστυνομία, η οποία ολοκλήρωσε τη διαδικασία με «ελάχιστη βία».

Εντωμεταξύ κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν σήμερα ότι «στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας παρακολουθούσαν συνεχώς την επιχείρηση ήπιας απομάκρυνσης των μεταναστών από την Ειδομένη και στην έκθεση τους προς την Γενεύη σημειώνουν ότι όλα έγιναν χωρίς πανικό και με τάξη».

«Οι  μετανάστες επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και αναχώρησαν για την Αθηνά χωρίς να υπάρξει  καμία εκδήλωση βίας», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Στις εγκαταστάσεις του ταε κβο ντο παρίστανται και  εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ζητήθηκε η δημιουργία γραφείων στο χώρο, προκειμένου να υλοποιηθεί η διαδικασία επαναπατρισμού των μεταναστών, αίτημα το οποίο έκανε δεκτό ο κύριος Μουζάλας, όπως ανέφερε.




Πηγή: skai.gr