Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στη Σλοβακία για τα περί αποβολής της Ελλάδας από Σένγκεν

Αιχμηρή απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος ουσιαστικά ζήτησε την αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στον κ. Φίτσο, προτού προβεί εκ νέου στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, να επισκεφθεί ένα από τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο κ. Κούτρας προσέθεσε με νόημα πως οι δηλώσεις του σλοβάκου πρωθυπουργού ενδεχομένως οφείλονται στο γεγονός ότι η χώρα του «δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή». Συνεπώς, «δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που αποδρούν από την κόλαση του πολέμου».

Σύμφωνα με σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, οι επίμαχες δηλώσεις Φίτσο έγιναν πριν την αναχώρησή του για το Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, την Κυριακή. Στη Σύνοδο οριστικοποιήθηκε και συμφωνήθηκε το κοινό σχέδιο δράσεων για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Γηραιά Ήπειρο, με δεδομένο ότι πολύ μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων περνά από τουρκικά εδάφη.

Η Σλοβακία έχει χρησιμοποιηθεί ως χώρα διέλευσης για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κινούνται προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως τη Γερμανία ή τη Σουηδία. Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των φετινών αφίξεων, με περισσότερους από 500.000 ανθρώπους να φτάνουν στα ελληνικά παράλια τους πρώτους 11 μήνες του 2015.

Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης