Προπαρασκευαστική συνάντηση εταίρων με ελληνική συμμετοχή πριν τη σύνοδο με Τουρκία

«Προπαρασκευαστική» συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας θα έχουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες – στις 15.00 ώρα Ελλάδας – οι επτά χώρες που αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες του κοινοτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει της Συνόδου. Στη Συνάντηση θα μετάσχει και η Ελλάδα.

Αυτό μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλούμενο πληροφορίες από την αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη.

Οι αποφάσεις της Συνάντησης αναμένεται να έχουν βαρύνουσα σημασία για την τελική στάση της Ένωσης κατά την Σύνοδο, όπου η Ε.Ε. ευελπιστεί να «κλειδώσει» το σχέδιο συνεργασίας με την Άγκυρα για τον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Γηραιά Ήπειρο.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τη Γερμανία, τη Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, αλλά και από την Ελλάδα, (η οποία προσκαλείται ως χώρα γειτονική της Τουρκίας), όπως επίσης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Κομισιόν έχει ήδη δώσει «πράσινο φως» στην ενεργοποίηση ενός ειδικού ταμείου στήριξης για παροχή 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, ως βοήθεια για την φροντίδα των 2 και πλέον εκατομμυρίων προσφύγων που ήδη φιλοξενούνται στη γείτονα. Οι εκταμιεύσεις είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έχει δηλώσει πως οι Βρυξέλλες έχουν δεχτεί να «ξεπαγώσουν» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα ανοίγοντας ένα κεφάλαιο διαπραγμάτευσης, για πρώτη φορά από το 2013. Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Κομισιόν, αν και ο τούρκος υπουργός δήλωσε ότι φιλοδοξεί στο άνοιγμα «πέντε ή έξι» ακόμα κεφαλαίων μέσα στο 2016.

Η Ευρώπη έχει παλαιότερα προτείνει την σταδιακή χαλάρωση των θεωρήσεων (visas), που θα επέτρεπε εν τέλει σε τούρκους πολίτες να μπαίνουν χωρίς ελέγχους στην Ζώνη Σένγκεν, αν και δεν είναι γνωστό αν η εν λόγω πρόταση θα προχωρήσει μετά την αποκάλυψη πως οι τρομοκράτες που σκότωσαν 130 ανθρώπους στο Παρίσι εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του συστήματος ελεύθερης μετακίνησης.

Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη που επικαλείται το ΑΜΠΕ, μια προπαρασκευαστική συνάντηση πριν από μια Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί κάτι το ασυνήθιστο στα χρονικά της Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, έχει υπογραμμίσει πως για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Κατά την άποψη του κ. Φάιμαν, πρέπει να διατεθούν οικονομικοί πόροι ώστε να μπορεί να παρασχεθεί αξιοπρεπής μέριμνα στους ανθρώπους που έχουν καταφύγει στη Τουρκία, και να μην χρειάζεται αυτοί να συνεχίσουν τη φυγή τους προς την Ευρώπη. Σε αντιστάθμισμα, η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει την μετεγκατάσταση από την Τουρκία ενός συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr